Monday, December 31, 2012

Welcome 2013...

Salam...

cepat betul buat entry ni hehehe.. ari ni ari last bekerja kt sini utk 2012.. ditemani dgn hujan yg lebat meredah ke tmpt keja..awal gk smpai hehehe... dh ari terakhir br bersemangat keja..

2012 mcm aku ckp xde ape yg menarik pun berbanding 2010 dn 2011... 2013....impian hanya satu...umah idaman kami...rumah la sgt huhuhu..actually sgt panas hati dgn yg pembuat pelan umah... tula lain padahnye buat dgn org yg kenal sgt ni... mcm2 alasan yg diberi...for me cannot be accepted... but sbb dia bff hubby kan..kena la pura2 accept kn..mls nk ckp panjang nnt kami laki bini lak yg gaduh kn... yg ada sekrg hanya la pelan tapak umah je sekrg..

mcm umah teres je gayanye kn...

So we put this as our azam la...nk siapkan umah n by end of the year hopefully dpt duduk umah sendiri...

2013 nnt insyaAllah additional member in our family..yeaaa adik Nuh bakal keluar bln 2 nnt..doakan ye semua..bila tgk si Nuh ni mcm cepat sgt lak dia dpt adik... dia tgh aktif dn buas sekrg... his bb sitter ckp sepanjang dia jaga anak org Nuh la pecah rekod anak plg aktif sekali..huhuhu...tu ayat memuji ke ayat xpuas ati... but kekdg he quite clever.. dh pandai meniru dh.. cuma ckp tu la xtimbul perkataan lg selain abah, umi, nah, ayah, mama..yg lain xtau dia ckp ape... persiapan adik Nuh pun dh hampir 90%... mm almost 100% la kot..everything yg mama hajatkan nk beli dh beli pun hahaha..sedap btl habiskan duit... cuma tinggal persiapan utk mak nye lak... beg g hospital lum siap pack, set ms pantang, pad, stokin, bekung semua lum prepare lg... semuanya dh ada tinggal nk ltk satu tmpt je.. weekend ni insyaAllah leh settle kan kot...

2013 tetiba bos hubby ckp dia kena g offshore blk.. hubby pun beriye2 nk g..yela leh dpt income lebih sikit..at first yes i nak pantang kt umah sendiri je.. tp dgr hubby kena g offshore maknanya kena pantang dgn mama la...tp semlm mama kol ckp dia dh book g umrah this march...masa tu tgh pantang lg.. so sekrg tgh pening camne..nk suh pantang umah MIL..mmmm kalo boleh aku xnk... bkn sbb MIL xbest..dia ok sporting cuma mmm ada la sbb2 yg aku xnk..hampeh punye menantu kan hehehe..duduk sehari due bolehla kalo dok 2 bln mmm mesti rasa xselesa sgt2...

For my kerjaya..my company dh dijual..hehehe..merge dgn Nalco..so xtaula nnt 2013 kami keja camne..sbb sekrg pun quite complicated nk cite..bile dh merge nnt xtau la...bos ckp don't worry sume akan selamat tp tula how the management, how our employment under premier ke direct nalco ke..mmm semua masih teka teki..diorg ckp by end this yr settle semua tp ada prob dgn Department of Justice US sana so proses merge ni extend hingga thn dpn..ntah2 masa aku maternity nnt semua settle kot...

Lastly, ramai yg dh berazam2 utk 2013.. xtaula yg 2012 dh tercapai lum kn...for me as usual aku xdela org yg suka tanam azam sgt2..huhuhu... whatever pun 2012 bakal meninggal kite.. moga kita semua diberi kesempatan menghirup udara 2013 dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki dn yg penting kt terus berusaha mejadi umatNya yg lebih baik dr semlm....

Bye2 2012 dn welcome 2013...selamat tahun baru buat semua..

Sunday, December 30, 2012

Kisah banjir..







Salam..Umum dh mengetahui yg tahun ni banjir sgt teruk berlaki kt pantai timur (huhuhu ayat karangan bahasa melayu sudah...). dh nama ku duduk pantai timur kan so xketinggalanla mengalami nye...

Alhamdulillah rumah kami xdela dinaiki air..gambar di ats di ambil di jalan2 sekitar Kemaman.. cuma jalan nk ke bandar cukai jela ditenggelami air... so lps cuti krismas tu mmg aku sambung cuti la..wehooo best kn...cuti panjang... tp cuti panjang pun hanya berkurung saje di dalam umah x g mana2 pun...

bercerita tentang banjir..buat masa ni aku xpernah lg berpengalaman meredah banjir, umah dinaiki air dsb...Syukur kan..kalo x mesti mati akal nk wt ape.. ramai mmbr2 yg umah ditenggelami air ari tu..masing2 mengeluh sbb byk perabut yg rosak xleh pakai..brg2 elektrik lg.. dpt bantuan pun rm500 je..rm500 tu leh beli apa la sgt kn..tp tula dugaan Allah kn... harap diorg tabah hadapi ujian ini....tp tiap kali banjir slalu aku terkandas jela atas jalan raya... huhuhuhu...pengalaman banjir la tu kn..

masa kecik2..kalo nk blk trg from JB mesti kalau boleh elak ujung2 tahun..ingat lg dl banjir naik kt dungun kt air hitam xsilap aku...masa tu malam..jalan kt situ naik air... tp still kenderaan leh lalu lg.. masa tu papa berebut2 nk lalu belakang lori sbb tayar lori secara xsengajanya mengalih air ke tepi..... masa kami lalu ada gak kereta terkandas... sejak dr tu tiap kali blk musim tengkujuh papa mesti calling2 org dl tanya jalan banjir ke x..xpun kami mmg xblk la...

tu masa kecik2...masa Johor teruk dilanda banjir satu ketika dl..mmm xigt lk thn brp...tp thn tu aku keja kt johor... parent masa tu g Mekah..at first mama suh aku dok kt umah makcik aku..tp konon2 dh besar kan..dh keja so baik dok umah sendiri..tp nasib baik xdok umah makcik aku sbb time tu umah dia abis banjir... rasanye masa tu 2 kali gelombang banjir.. abis bandar kota tinggi tenggelam.. yg pertama masa tu igt lg dr opis nk blk umah..iye2 je aku blk awal seblm kol 5 lg...tkt jalan jem....tp mmg jem gile... kol 10 br aku smpai umah... sana sini jalan naik air.. jalan raya mmg lintang pukang la dgn keta2..2 lane jd ntah brp byk lane dh..dgn keta byk tersadai tersangkut sbb masuk air.. pastu bomba, polis, jpa di mana2 saje.. kiri kanan org lg..masa tu rs nk nangis je..cptla smpai umah... dhla pakai keta buruk..takut keta pun mati je... nk tepon papa papa ada kt mekah masa tu... aku rasa masa tu mcm bencana apa la.. bayangkan la kalo bencana lg buruk mcm tsunami ke gempa bumi ke...huhuhu... kol 10 mlm brla smpai umah masa tu...lega rasanya.. bila gelombang ke 2 dtg masa tu aku nekad xnk blk umah..takut dh...mlm tu aku blk umah makcik aku yg dkt je dgn opis...

sekrg pengalaman di Kemaman..still sama tersangkut kt jalan...tp i'm with my hubby... tp rasanye xdela seteruk pengalaman ms kt jb..tp keadaan banjir di Kemaman ni sgt2la teruk.. Alhamdulillah dh bbrp ari ni panas banjir pun dh surut..masing2 dh kembali ke umah masing2..mengemas apa yg patut..tp weather forecast ckp ari ni and esok ujan lebat... mmg sgtla panas semlm dn ari ni..td g lunch awan dr kejauhan nmpk mendung nye..kekdg secara teorinya cuaca yg panas mengundang hujan.yela wap panas naik ke atas dn membentuk awan hujan...hahaha xigt dh teori sains satu ketika dl...jgnla gelombang banjir ke dua dtg lg..kesian mereka2...

akhir kata...moga org2 yg ditimpa banjir tabah menghadapinya..

Thursday, December 20, 2012

check up

Salam..

Semlm ari check up.. utk 2nd baby ni aku g klinik krj je hehehe.. bkn syg duit tp ntahla ek nape ntah yakin je ngandung kali ni..

Act temujanji kol 3ptg.. suka wt appointment ptg2..satu sbb lps check up leh blk terus yg ke 2 xseramai pagi2.. hehehe..aku klua opis kol 3..pastu rasa mcm pitam terus belok ke opis hubby..suh hubby hantar..hahaha sekali sekala bermanja kan...

Sampai2 sana nurse tgh layan sorg je visitor..rasa dia x preggy pun..rupe2nye anak dia masalah kekurangan zat..anak dia same age with Nuh kot..sempat la dgr nurse tu interview mak nye..ada satu soalan nurse tanya...
"bagi anak minum ape ye" si ibu jawab... "minum susu, air masak, teh"..What teh?? aku dgr rasa nk ckp je jgnla bg anak akak minum teh.. tp tetiba nurse dh jerit dulu.."Mana leh bg teh..." akak tu siap ckp dia bg dgn susu..susu pekat manis lg huhuhu..
mmmm soal mkn anak..act aku ni xde la cerewet sgt.. but all my family call me cerewet bab pemakanan anak.. Nuh since 6month xpernah disuapkan nestum.. pernah suapkan when he's 10month kot masa tu aku mcm tahap kemalasan yg tinggi but Nuh sendiri yg tolak.last2 nestum tu buang je.. and minum lk till now dia hy minum susu dn air masak je.. Milo pun aku xpernah bagi dia tau.. apalagi teh..pernah nk bg dia minum yakult sbb org ckp bagus but dia tolak sbb masam kot.. septtnye below 2 yrs dia kena free sugar and salt but bab tu aku xstrict pun.. tu jela.. lain dr tu gula2, coklat ke dia mmg xpernah rasa pun.

Ppl said sian anak..bgla anak merasa makan.. minum air teh.. org2 tua mcm nenek belah hubby and also my family suh je suapkan..diorg ckp ala sikit je bgla anak rasa.. but i still say NO... yela yg mengadap anak kt adalah kita.. sekrg jabatan kesihatan pun ada ckp ramai kanak2 obesiti dh..why?? sbb pemakanan diorg.. ramai nk anak chubby...mcmla chubby tu sihat kan... kalo chubby semata2 susu ibu YES i can said baby tu sihat tp sbb chubby bg susu fm, bg mkn nestum takut je dh besar dh besar digelar obesiti...act aku pun bkn pemakan makanan sihat pun..slalu je beli kat luar.. tp rasanya for my son xsalah kn i try ajar dia healthy food dr kecil.. biar dia membesar dgn sihat dn cergas.. yg mana leh elak elakkan...

Bebalik pada cite check up.. everything is normal for me.. gula, tekanan darah, perut, jantung baby except satu je my WEIGHT...mmm org lain ngandung membesar bagai johan tp aku huhuhu.. igt lg masa blk jb my auntie said "Nana ngandung x kembang mcm org lain kan"... ntahla ye.. kalo aku amek gmbr muka je sume ckp aku mcm org xngandung je.. now aku dh 32wks.. dn berat baru naik 6kg..normal ke ek? dn semlm check up berat x naik pun dr last 2 wks.. Masa Nuh dl lgla sepanjang ngandung naik 8kg je sepanjang ngandung and guess what Nuh nye berat 3.77kg....nmpk sgt berat naik sume disalurkan pada bb, air ketumban dsb...first bb dh hampir 4kg..2nd bb ni camnela..n perut aku mmgla sgt bsr mcm org mengandung kembar je...

k la rasa nye ujung bln ni nk ajak en hubby jenguk adik Nuh lg..mana tau jantina bertukar lg ke hehehe..dl scan masa 6month.. lama dh ktorg x tengok dia dlm perut ni..dh semakin aktif dh sekrg...nk buat 4D..mm rasanye xperlu la kot...hehehe...

Wednesday, December 19, 2012

Its Year End...

Salam..

Apa jd year end..mcm2 kn...

First year end sale atau YES... kalo dl dok shah alam mmg sakan berkunjung shopping complex...bkn shopping sakan pun...at that time bujang kn..shopping hyla melepaskan nafsu saje hehehe..leh ke... to be honest i xsuka shopping utk diri sendiri means beli make up, baju, handbag etc.. lbh gemar shopping utk brg2 umah.. still remember aku dn K.Long shopping kt IKEA... sakan kami beli..K.Long la not me..excited kan kalo masuk IKEA.. masa tu beli cofee table..still ada smpai sekrg walaupun kaki dh patah..pastu K.Long beli rack IKEA..payah gak nk pasang masa tu..smpai jiran seblh tegur hehehe.. but not remember that time year end ke x ek...hehehe..pastu ku shopping brg2 nikah dn tunang masa year end sale gk.. esp brg2 tunang la..tp tunang ape la sgt brg dibeli..cuma yg rs mahal beli baju Nikah kt Jakel..sampai sekrg ada lg...x tersimpan pun dlm almari tau sbb ada je yg berkenan meminjam nye..Bila dh kawen ni YES of coursela lbh kepada brg2 umah lg dn brg anak bila dpt Nuh.. tp masa tu dh duduk Kemaman..xdela menarik sgt shopping nye.. maybe hubby quite bersyukur kn hahaha..tp nama je pompuan ada jela lubuk nk shopping..lg2 sekrg online shopping jd kegilaan.. and this year more focus pd new baby..and also masih shopping utk Nuh...

2nd... year end dpt bonus...mmmm tu hyla pd golongan kerajaan dn syarikat2 swasta yg baik hati berkongsi keuntungan... include my hubby's company.. bestkan org krj bonus dh klua.. bonus aku hy klua pd hari raya nnt...raya pun org krj dpt bonus..dh mmg rezeki diorg kn... sape suh xnk keja krj kn.. org krj slalu ckp bonus org swasta lg banyak..ye ke?? tu hyla swasta yg bertaraf besar mcm petronas je.. company aku kecik je bonus xsmpai sebln pun tu pun ikut performance masing2... kalo low performance low la bonus nye..xpela yg penting kt bersyukur at least ada kn..

3rd.. year end sume sibuk psl persiapan anak sek.. guess what Nuh br sethn lbh but we all dh pkir psl sek tadika dia hahaha... plan nk masukkan dia tadika when he is 4 yrs old nnt..tp dgr cite tadika sekrg mcm nk masuk U mahalnye..pendaftaran je dh makan ribu2.. belum lg bln2.. tu tadika yg femes2 area KL la..Kt Kemaman ni byk gk tadika glemer2 org ckp bgs tp xtaula yuran nye camne.. mmmm utk Nuh mama masukkan tadika kemas je la hahaha..tp dgr tadika tu limited place hy org berpendapatan 3k ke bwh je leh dimasukkan kt situ.. xpun antar kt PASTI..xkisahla ngundi pangkah mana tp sbb tadika tu mcm islamic ok la kn... kalo still dok umah sekrg PASTI tu dpn umah bb sitter Nuh je..tp gayanya bila Nuh 4 thn mesti kami dh pindah umah sendiri... mmm xpela slow2 leh pkir..lmbt lg pun..kalo ikutkan dl aku xsek tadika pun.. elok je smpai sekrg hahaha.. siap dpt UPSR 4A lg (masa aku still 4A).. bkn nk berlagak la tp tadika bkn menjamin sgt pun yg penting mak ayah gak kn...

4th...ape lg year end kn..sume sibuk kira psl dividen ASB..hehehe... aku tulis ni berdsrkan status kt fb2 tu... aku xmasuk pun ASB tu..org ckp masukla tp dgr ASB tu mcm haram xislamic..xtau pelaburan ke mana.. mmm ntahla wallahualam..kalo xyakin baik xyah masuk kn.. selain ada gk yg tgh mengira2 zakat pendapatan.. Alhamdulillah aku berjaya buat pemotongan gaji zakat bln2 so dh year end ni xyah pkir la psl zakat ni kn..

5th..its year end.. org sibuk mengimbas segala kenangan 2012 kn..ape yg berlaku sepnjg 2012..kalo kt tv siap ada sorotan 2012 lg.. 2012..ape yg berlaku pd aku ek....xde ape yg menarik dn tercapai pun.. 2012 waktu utk settledown kot.. hehehe... setlh bz pd thn 2011 dl.. mmm masing2 pun dh start pkir azam 2013 kn.. apa azam thn baru etc.. n for me azam 2013 banyak...sbb thn ni settledown thn dpn ms utk start enjin blk... focus pd new baby, new house..waaa sume new tu... and mana tau new carrier kn...


mmm ada lbh kurang 2minggu 2012 nk melabuhkan tirainya... moga ari esok lebih baik dari ari ni dn moga kt dipertemukan di tahun 2013 nnt....

Sunday, December 16, 2012

Hari Mengular...

Salam..

Hari ni ari Ahad...ari mengular??ishh xpatut xpatut kn..kata nk jd pekerja cemerlang dn terbilang... tp sememangnya Ahad la ari utk menghela nafas panjang..hehehe..smpai bos bsr sendiri ckp dia tau kami2 ni hy bekerja 4 ari seminggu isnin smpai khamis...mmm bos pun mcm merestui je...tp ktorg baik sikit Ahad pun masuk keja cuma pergerakan agakla slow....

mmm br 16hb..lambat lg gaji... atau dgn kata lain lambatnye bonus my hubby...Halliburton tu nama je company bsr segah slumberger dn exxon tp bonus ciput je..sebln gaji je..tp okla dr xde bonus kn.. sbb bonus2 yg lain diorg dh taburkan bila setgh2 projek2 selesai.. but hubby lama dh xberkecimpung dlm projek so xbyk bonus dpt dikumpulkan thn ni...

act we have plan seblm menyambut kedatangan bb baru.. plan pertama nk kemas umah..nk susun atur perabut, blk dn umah.. pastu nk settlekan beli brg2 bb... byk lg rupanya xbeli setlh mengemas beg g hospital semlm... pampers, mandian and rsnye baju adik Nuh mcm xcukup je huhuhu....kain bedung Nuh pun byk dh kuning2 dn xmemuaskan..last time masa Nuh nenek Nuh yg jahit..ari tu nenek offer ckp yg Nuh nye ada lg..so terpaksa la mama beli yg ready made je kot.. yg byknye sekrg tilam....mama lk g gatal2 order lg tilam hahaha....siap ckp dgn hubby kt letgo la tilam yg ada...hubby ckp mcmla xnk tmbh anak lg..

plan nk susun atur perabut tu dtg sbb aku pkir nk berpantang sendiri je kt kemaman..hahahaha leh x gitu..rasanye kali ni lebih bersedia..so disbbkan nk berpantang kt umah kena la kemas umah shabis mungkin utk menyambut bb baru.. mana la tau kn first wk tu nenek2 Nuh nk tlg teman so blk2 kt umah kena kemas supaya mereka dpt tdo dgn selesa... nape terpkir nk berpantang sendiri..mmm first sbb mama aku ckp dia nak g umrah bln 2 nnt time aku dh due dh masa tu.. so biarla hajat dia menunaikan umrah terlaksana...ke 2 mls la nk g pantang umah MIL..heehehehe..mana la ada org suka berpantang umah in law kn..bknla sbb in law aku xok..dia ok sgt sporting cuma aku xbrp selesa di sana.. bykla sbb nye..esp bab2 environment sekeliling.. dn 3rd Nuh kn manja dgn ayah.. ape2 cr ayah..so tktla 2 bln nnt berpantang sape la nk layan Nuh nnt.. hehehe..alasan ke 3 tu xde la kuat sgt kan..

so sekrg mmg tgh prepare abis2an la nk berpantang sendiri.. selain dr susun atur umah..dh suh hubby amek cuti lbh sikit masa aku bersalin..yela first wk tu kan mesti mcm2 nk buat...tukang urut pun dh choose dh...sedara bdk opis... kalo dl aku amek bidan yg mmg glamerla kt kemaman ni..sgtla mahal.. ni amek org kg je la... pastu kena kumpul resipi org bersalin..hehehe... bkn susah sgt pun mkn mknan dlm pantang ni.. tp still kena google gk..yela sendiri nk masak..tkt mati akal la plak kan... pastu igt nk beli pemanggang ajaib..hahaha leh la plak kan...ape lg persiapan ye...Nuh nnt antar jela kt umah bb sitter dia time ayah dia g keja...

mmm ntah tercapai ntah tdk hajat berpantang sendiri hehehe..saje nk berdikari..benda lain aku xrisau cuma part nk mandikan baby tula ntah berjaya ke x..hehehe..sbb saat pertama kali aku mandikan Nuh ialah masa dia umur sebln.. mmm hopefully la hasrat ni termakbul la..kalo xtermakbul pun mesti org sekeliling xbg...esp family hubby la..kalo family aku ok je coz mostly ktorg byk pantang sendiri je..

mmm k la sambung keja dl..last but not least our big family photo..

Wednesday, December 12, 2012

byk cite...

Salam..

Baru blk bercuti... blk Jb sempena my bro wedding..

Byk sgtla cite tu..tp tula mls lak nk menaip... first progress Nuh..sekrg akhir2 ni Nuh agak meragam sikit..masa blk JB tu bkn main aktif lg dia..ke sana ke mari..org nk pegang dia jerit..org marah dia marah blk org tu..huhuhu..sape la ajar ni... xpasal2 kaki dh berparut sbb jatuh kt luar umah..but still dia xserik pun.. sedara mara ramai yg sebaya Nuh..he is the most active among others...smpai org ckp anak sapa la ni..and my cousin yg dl pernah jaga aku kecik2 pun bukak rahsia...mak dia nie la yg merangkak smpai ats rumput, aktif dr abg dia la..huhuhu...mmgla Nuh mewarisi mak dia hahaha...n belah hubby pun ada ckp hubby sgt lincah dl..Nuh plg tinggi skali gk ant diorg....yela bapak pun panjang kn..we all sempat g zoo johor ari tu.. kanak2 bwh 2 thn xyh bayar..tp ada ke org tu igt Nuh dh 2 thn.. maybe sbb dia tinggi n mama nye preggy kan..so org igt Nuh tu dh bsr...

Progress adik Nuh lk..mmm kali ni preggy xseexcited yg first..sian adik Nuh.. mama dh basuh baju2 adik dia dh..dh berlipat dh..tinggal bedung, bekung n towel je lum basuh...dl masa Nuh kandungan 7 bln terus pack2 brg..sekrg mcm mls la plak hahaha... mama ada lg benda nk beli utk adik Nuh but tunggu bonus ujung thn klua la..adik Nuh lk xseaktif Nuh dl..but still leh rs gerakan dlm perut..time Nuh dl abis byk gk g check up swasta...Adik Nuh..mmm br 2 kali je scan.. xde ms pun nk check up smpai Kuantan..kalo mama xbz ayah yg bz..last2 xde ms pun.. hope dia ok dn sihat je nnt... xsabar gk nk tunggu dia klua dn tgk reaksi si Nuh...

Cite kt JB...mmm xde ape pun menarik..leh x nnt2 ye kt sambung hehehe...anyway misi blk jb kali ni berjaya 80% je..20% xberjaya sbb xdpt jejakkan kaki kt jusco which first time tu blk jb xg sana... misi yg lain esp bab nk mkn mknan johor sgt berjaya...hehehe... k la act me ada keja.. layan gmbr wedding my bro yg ada sikit je.. xsempat pun nk amek gmbr..ni pun amek kt fb org hehehe...




Selamat pengantin baru ye ayahlong n maklong...

p/s:- blk dr JB whole famili demam..start dr ayah pastu Nuh and now me...

Monday, December 3, 2012

Supermama....

Salam..

Tgk tajuk..mcmla supermama sgt2 pun hehehe....xdela tetiba kagum dgn diri sendiri last wk....bkn sbb rajin sgt menjd housewife pun... tp rajin ke sana ke mari..

Last wk ari yg meletihkan buat aku..huhuhu...yela ada bisnes trip ke Labuan.. start ari ahad smpai khamis... last wk tgh preggy 29wks.. bayangkan dgn terboyot2 aku naik flight..pastu bos sgt kejam xbg naik MAS....dr kuantan ke KL aku naik MAS..pastu smpai KL kena tdo lk kt area KLIA... esok pg2 seblm subuh kena amek flight Air Asia ke Labuan.. oleh krn aku berbisnes trip time org blk haji plus cuti sek airport sgt2la sesak dgn org ramai... masa nk amek teksi kena beratur panjang kt KLIA tu...first time dlm tempoh 5 thn aku amek teksi kt KLIA tu tula plg lama aku tunggu teksi kt sana...

pastu masa kt LCCT...igtla seawal subuh xramai org..tp punyela sesak..masa nk drop beg dkt sejam aku beratur... yela everyone can fly can....huhuhu....mostly org g bercuti...smpai Labuan terus masuk opis.. xrelax2 pun... pastu bdk2 kt Labuan tu sgt2la menguji minda dn emosi aku... selama 3 ari kt sana mmg letih la.. ari pertama round2 warehouse...ari ke 2 bg training dr pg smpai petang..ari ke 3 round2 gk warehouse dn tlg diorg ape yg patut..siap inform kt diorg nasibla xterberanak kt labuan tu dgn sikap diorg..

masa nk blk....wuaaaa hampir2 xdpt blk..sbb surat doktor xde date..so diorg xnk accept..wuaaa penat pujuk kt kaunter air asia tu... Labuan ke KL aku naik air asia..smpai KL kol 1...masa smpai tu lupa lk nk kluarkan duit utk beli tiket teksi ke KLIA..terpaksa g atm dl..dhla atm dgn kaunter teksi tu bkn dkt..dh beli tiket beratur lg tunggu teksi..nape la diorg xkesiankan pompuan ngandung ni kn... pttnye utamakan la aku kn...

smpai KLIA..flight ke kuantan kol 6.30..so aku relax2 santai2 la kt KLIA tu...tp walaupun dpt relax2 tp penat tu tunggu flight... sempatla layan drama adam dn hawa dl... smpai kuantan dlm 7 lbh..asben lk lmbt amek..menunggu lg... bila asben amek dia ajak mkn aku ckp letih gila..tapau jela.. smpai umah wuaaa umah mcm tongkang pecah..ape lg kemas dapur kemas ruang tamu..kemas baju2...konon nk tdo awal..tp dlm kol 12 br tdo...

esok pg2 dh bangun..nk blk jb.....tp kami bertolak a little bit late..dlm kol 8 lbh... smpai jb dlm kol 3...yela byk berenti... smpai JB mama wt kenduri..so tlg2 kemas umah sikit.. mlm tu mama ckp hantaran utk buah dn kek xbeli lg..zasss aku dn hubby g angsana cr buah dn kek... oleh krn dh mlm kek yg cun xde..tp bantai jela... blk org still ramai kt umah..borak2 dgn sedara mara.. si Nuh lk masa g angsana bkn main lg dia tidur..blk umah xnk tidur lk...mlm tu penat nk tidurkan dia.. tidur lmbt gk mlm tu sbb gosok2 baju semua..kol 1 pg br tdo..

esok bangun awal gk.. abg sulung nikah pg...so pg2 dh kena siap2 dh..siap2 kan anak lg... mujur nikah pg...tghari dh settle.. ptg tu kami tdo setdo2nye..tp si Nuh lak xtdo..abis satu umah nenek dia kemas.... huhuhu... mlm tu kami g giant... shopping sbb dynamo ada offer..dh alang2 dtg borong byk2 brg umah...

ari ahad... act abg bersanding..tp maklumla ibu ngandung ni xrest lgsg...kami decide xjoin majlis..blk awal..kao join mahunye kol 11mlm br smpai kemaman...esok lk keja.. akhirnya jam 7 mlm gk smpai kemaman... blk2 umah ckp kt hubby mls nk buat keja...letih sgt2...  nuh pun penat mcm mama dia gk kot..dia tdo awal.. aku pun tdo kol 10 mlm kot... dn ari ni dtg keja....still rasa ngantuk2 lg..blk ni operasi mengemas umah dn kain baju dr jb lak..

mmmm nmpk bz x aku last wk.. tu pun act ari ni bos suh g KK ada meeting dgn client..but i say NO... hehehe..gile..ari ni g KK 5 hb blk sini..7hb nk blk JB lg for my brother wedding on my site... maunye aku pengsan dn MC seminggu lps tu...

ok..anyway xde gmbr2 my bro wedding...nntla skali dgn majlis dgn JB...kt cite skali nnt...ada gmbr 2 org budak ni je...

hehehe ada gaya seorg abg x Nuh Iman ni....anyway bantal bucuk tu tetap ada...

Sunday, November 25, 2012

Utk bakal pengantin

Salam...

Entry ini sempena cuti sekolah ni kan..ramai yg melangsungkan perkahwinan..erkk ada ke bakal pengantin nk baca blog ni..ala hentam sajala labu...anyway its dedicated to my eldest brother yg akan menikah ujung minggu ni...waaa tiap2 tahun mama wt kenduri...tinggal sorg je lg anak mama..yg ni nmpk mcm lmbt lg tp mana la tau jodoh dr Tuhan...

Ni bknla amalan wajib..cuma ntah saje2 gatal nk tulis psl ni..sambil mengimbau kenangan2 manis i dolu2...
Sumber dari sini

Lafaz merupakan suatu kata-kata yang diucapkan oleh seseorang bagi menyampaikan maksud yang hendak dikatakan. Dalam perkahwinan, lafaz memainkan peranan penting bagi menjayakan acara akad nikah dan juga memberikan kesan dalam hati atas apa yang diucapkan. Masa kini yakni zaman serba moden, lafaz-lafaz akujanji dan pengakuan makin ditinggalkan serta tidak dipedulikan. Lalu ia tidak memberikan kesan dan impak dalam hati seseorang yang berkahwin. Mari kita lihat dan baca antara lafaz yang baik untuk suatu majlis akad nikah.

1. LAFAZ PENYERAHAN MAS KAHWIN (DIBACA OLEH PENGANTIN LELAKI SELEPAS SELESAI AKAD NIKAH)

Pengantin lelaki menyerahkan mas kahwin kepada pengantin perempuan dengan membaca:

“Adalah saya (nama pengantin lelaki) suami kepada (nama pengantin perempuan) yang telah menerima tanggungjawab, dengan ini menyerahkan kepada isteriku mas kahwin (nilai mas kahwin) tunai. Oleh itu isteriku hendaklah dikau menunjukkan taat setia kepada diriku sebagai suami dan mengikut segala perintah dan nasihatku selagimana ianya tidak bercanggah dengan hukum Islam..”
Kemudian dikehendaki suami memegang ubun-ubun isteri dengan tangan kanan lalu membaca ‘Basmalah’ dan doa berikut:
“Ya Allah, aku bermohon kepadamu kebaikannya dan kebaikan yang Engkau ciptakan padanya dan aku berlindung padaMu daripada keburukannya dan keburukan yang Engkau ciptakan padanya.”

2. LAFAZ PENERIMAAN MAS KAHWIN (DIBACA OLEH PENGANTIN PEREMPUAN)
Setelah selesai penyerahan tersebut isteri hendaklah mencium tangan suami dengan berdoa di dalam hati:

“Ya Allah, jadikanlah suamiku ini suami yang soleh dan pembimbing yang baik di dunia dan akhirat..”
Kemudian barulah isteri membaca lafaz penerimaan mas kahwin:

“Adalah saya (nama pengantin perempuan), isteri kepada (nama pengantin lelaki) dengan penuh kesyukuran menerima mas kahwin ini sebagai tanda ikatan murni dan suci. Saya akan menumpukan sepenuh perhatian dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada suamiku dan mengharapkan agar suamiku sentiasa memberi bimbingan dan nasihat serta tunjuk ajar demi kepentingan dan kebahagiaan bersama. Semoga perkahwinan ini mendapat restu dan redha dari Allah s.w.t..”
3. PENYERAHAN TANGGUNGJAWAB WALI KEPADA PENGANTIN LELAKI (DIBACA OLEH WALI KEPADA PENGANTIN PEREMPUAN)
Dilakukan oleh wali perempuan atau wakilnya dan disaksikan oleh keluarga kedua-dua belah pihak. Lafaz penyerahan tanggungjawab adalah seperti berikut :
“Adalah saya (nama wali pengantin perempuan), wali kepada nama pengantin perempuan dari saat ini menyerahkan tanggungjawab nafkah, perlindungan, keselamatan, kasih sayang dan tanggungjawab agama Islam kepada kamu (nama pengantin lelaki) sebagai suami yang sah. Semoga diberkati oleh Allah s.w.t ke atas kamu dan orang yang di bawah tanggungan kamu serta zuriat keturunan kamu. Amin..”
4. PESANAN IBU KEPADA ANAK PEREMPUAN (DIBACA OLEH IBU KEPADA PENGANTIN PEREMPUAN)
“Anakku (nama pengantin perempuan), hari ini kamu akan berpindah dari naungan dan perlindungan ayah ibu ke suatu alam yang baru di bawah naungan suamimu. Ayah ibu telah mendidik dan mengasuhmu sebaik mungkin untuk menjadikan dirimu seorang anak yang solehah. Hari ini ayah ibu mengharapkan kepadamu untuk melaksanakan segala tunjuk ajar dan nasihat ayah ibu selama ini. Jadikanlah dirimu seorang isteri yang solehah nescaya suamimu akan menjadi teman yang mesra kepadamu. Berikanlah khidmat dan ketaatanmu kepadanya dengan jujur dan ikhlas. Hendaklah kamu menjaga perkataanmu dan budi pekertimu serta tingkahlaku terhadapnya. Jagalah maruah dirimu dan jagalah maruah keluargamu. Taatilah Allah sepanjang hidupmu, semoga Allah memberikan ketabahan, keafiatan, ketenangan dan kebahagiaan kepada kamu. Ayah ibu memohon kemaafan di atas segala kesilapan dan kesalahan semasa mendidikmu..”
5. TERIMA KASIH DARI ANAK (DIBACA OLEH PENGANTIN PEREMPUAN)
“Wahai ibu ayah, budi dan jasamu selama ini tidak dapat saya balas. Hari ini saya akan berpindah dari naungan dan perlindungan ibu ayah ke suatu alam baru yang belum saya tahu. Saya memohon doa restu ibu ayah agar saya dapat menghadapi segala cabaran rumahtangga dengan sabar dan redha. Saya mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga di atas segala bimbingan, nasihat serta kasih sayang yang tidak ternilai. Saya memohon ampun maaf di atas segala kesilapan dan kesalahan saya selama berada bersama ibu ayah. Terima kasih ibu ayah..”
Kemudian salam dan cium tangan ibu ayah.
6. LAFAZ PENERIMAAN TANGGUNGJAWAB (DIBACA OLEH PENGANTIN LELAKI)
“Dengan ini saya (nama pengantin lelaki), suami yang sah kepada (nama pengantin perempuan) bersyukur kepada Allah di atas anugerah nikmat Iman, Islam, kesihatan dan isteri serta berterima kasih kepada semua pihak yang terlibat bagi menjayakan majlis akad nikah ini. Oleh itu, mulai saat ini saya menerima tanggungjawab sebagai suami kepada isteri saya (nama pengantin perempuan) dan akan berusaha dengan sebaik-baiknya untuk menjalankan tugas sebagai suami seperti berikut :
1. Memberi nafkah zahir dan batin.
2. Penjagaan dan perlindungan yang sempurna.
3. Keselamatan yang terjamin.
4. Memberi bimbingan dan panduan ke jalan yang diredhai Allah.
Saya mengharapkan doa restu dari semua pihak terutama ibu bapa tersayang dan ibu bapa mertua saya. Semoga perkahwinan ini mendapat restu dan redha Allah..”
Moga pasangan yang akan bernikah selepas ini dapat mengamalkan lafaz-lafaz di atas agar ia memberikan kesan atas setiap individu yang berjanji akan tugas dan tanggungjawab mereka di alam rumahtangga.



Actually kami baca lafaz2 di atas mengikut jabatan agama johor punye guideline..so memang majlis nikah kami agakla panjang.... part paling sedih ialah masa lafaz oleh mama..wuaaaa xleh tahan tu air mata..mama pun tersekat2 membacanya..

Lastly to all bakal2 pengantin or pengantin baru.. Selamat Pengantin Baru dan moga mahligai yg kalian bina kekal hingga ke akhir hayat...

Sunday, November 18, 2012

Progress umah kami...

Salam..

Weekend ari tu..kami dh berjaya settlekan pelan umah..ops lum settle lg sebnrnye cuma dh dpt kata sepakat pelan camne kami nk..

simple je pelan umah kami.. mcm umah teres aku tgk pun ada..hehehe.. maklumla budget pun ciput dn tanah pun xbesar mana.. pelan tu dibuat mengikut plan ktorg in the future gk..in case ktorg nk tmbh bilik lg ke, nk besarkan dapur ke, if the future we all nk wt 2 tingkat ke or at least setingkat setgh dh ada space nk ltk tangga ke... hehehe.. ada gk future plan tu.. bilik2 kt umah tu pun dibuat mengikut plan ktorg nk letak perabut camne..cthnye blk tdo nk ltk wardrobe kt mana..dapur nk pasang kabinet ke nk ltk meja mkn besar mana nye..nk ltk mesin basuh kt mana..act pelukis pelan tu bg kami 2 option..but bila tgk 2 pelan tu aku gabungkan option 1 dn option 2 utk menjadikan dia lbh menarik..mostly bahagian dapur dn blk tdola yg diubah..sbb kt living hall dn familiy area tu xde choice lain dh aku rasa....disbbkan xde soft copy so xleh nk letak kt sini...

Act nk buat pelan umah ni xdela sesimple yg disangkakan.. yela byk factor nk kena pkir...yg plg utama budget dn keluasan tanah..every one ada dream house masing2 tp kalo budget dn tanah ciput je kenala berdasarkan kemampuan kan.. mcm ktorg tanah memanjang nk xnk design umah pun dh mcm rumah teres dh...

nk buat pelan umah memula diorg akan reka pelan tapak dl..which yg ktorg nye hampir siap..cuma nk tukar camne yg aku nk pastu dia akan emel blk.. dn lps aku confirm kan dia akan completekan pelan yg betul2 nye la..which is ada pandangan atas, sisi, dpn bla bla bla... kalo nk puas ati leh suh diorg wt 3D tp aku rasa aku nye xperlula sbb quite straight forward je..kos buat 3D mahal gk..main ratus gk...sbb tu la kena pkir byk kali..

bila dh siap pelan semua skali brla leh submit ke MPK utk mintak kelulusan...MPK dh lulus brla umah kami leh dibina..opsss belum lg sbb kami perlu la g mintak loan dgn bank dl.. seblm mintak loan kena discuss dgn contractor dl..sebm discuss kena cr contractor yg betul2 dipercayai dn kemas hasil kerjanya tp harga berpatutan...

jauh lg perjalanan..so progress umah kami leh dikatakan 1% jela..pelan tapak yg hampir 90% siap..

Monday, November 12, 2012

minggu cuti..

Salam..

act aku xde la cuti..keja je pun ari ni.. tp ari ni la d only ari yg aku keja for this wk... esok deepavali..khamis dh maal hijrah...2 ari je pun cuti.. lg 2 ari??

bb sitter Nuh mintak cuti minggu ni..ish ish xantar lg si Nuh kt umah umi dia..so semlm aku xkeja jaga si Nuh.. semlm kn ahad..so KL HQ aku tu x keja..so sesuka ati la amek cuti... ari ni lak hubby lk amek cuti.. ari rabu ni...mmmm maybe aku la kot lg..

semlm sempat tu g kuantan..g mega mall sbb my auntie nk beli laptop.. dh beli kena la tunggu setgh jam sbb dia nk setup laptop tu... disbbkan free so tanpa berlengah setuju jela.. disbbkan plan nk g bandar cukai je kan so xbwk la baju tdo utk si Nuh ni.. pampers pun bwk 2 keping je..smpai mega mall tu masuk anakku jap dptla Nuh baju bru..hehehe..hampeh mamanye xbasuh lg terus pakaikan saje.. kami lk g dgn keta makcik so stroller pun lupa bwk.. apa lg berjalan sakan la si Nuh tu...kt ground floor mega mal tu ada org wt rent car and motor for bdk2.. 5 min rm3.. leh plak anak bujang ni terus menuju ke keta..tanpa segan2 dn malu2 terus naik dlm keta tu...disbbkan org tu wt xkisah je ktorg pun xbyr pun rm3 tu..just Nuh dok dlm keta tu smbil bergambar jela.. suka dia..ayah dia nk amek kuat tu pegang stereng..nasibla bila berjaya amek dia dia xmeraung sakan ke..ok je dia...

hehehe nmpk gaya nye kena beli kan satu la keta utk dia..oh no tidak... xperlula membazir..bknnya murah keta ni mahal..lgpun xde tmpt nk parking pun kt umah tu...

sebut psl umah..i stress gile dgn arkitek kami.. mmm tula susah hire kawan baik kn.. ari tu janji nk emel..ckp bkn main..seminggu je leh siap..tp kol2 ckp lain la plak..ckp tu la ni la..deposit dh ambil..rm500 lk tu.. kalo xkerana deposit dh lama dh cr arkitek lain.. igtkan dia emel la last wk..so dis wk leh review pelan umah tu n tanya pendapat mmbr2 yg creative2... pastu dis weekend kami blk k,trg leh terus bincang kalo nk ubah ke.. pastu dia ubah..emal blk kt kami next wk pastu dh leh submit MPK dh.. dia gk agree cam tu ms ari tu....bkn main lg ckp jap je buat pelan umah ni...ni dh bgtau lain la plak...dia ckp nk tunjuk kt ktorg weekend ni smbil explain ape yg dia dh buat.. pastu blk kami nk pkir lk..review..pastu bila plak nk discuss psl nk modify ke..huhuhu..time frame dh jd lama... apa dia igt aku ni xreti ke bc pelan..aku kn ambil engineering...walaupun xpandai btl2 tp bolehla gk bc pelan umah..marah sungguh aku dgn org tu... rasa mls nk jumpe dia weekend ni...biasala aku kalo dh marah dgn org tu xingin nk tgk muka dia..huhuhu..tula my hubby suh cr kt kemaman ni xnk..konon2 nk tlg kwn la....begitula luahan perasaan ari ni...

k la dh time nk blk... jln jem sekrg kt trg coz bdk2 dh start cuti sek... Hepi holiday semua ye...

Thursday, November 8, 2012

anak oo anak...

Salam..

As u all know dn kalo korg xtau i d only lady kt opis... walaupun d only lady tp kami share gk cite2 psl personal life ni....

one of my opismate br kawen.. dn Alhamdulillah his wife pregnant..ktorg share la psl tmpt2 bersalin..sama ada private or gov..semuanya bergantung pd kemampuan kn.. n lps tu masuk lk cite psl perbelanjaan anak2.. aku ckp aku masukkan insurans anak..rm120 sebln.. then one of my fren ckp yela anak sorg bolehla..kalo anak mcm dia 2 org dh rm300.. tu belum lg perbelanjaan taska sbb kedue2 bekerja..susu lg pampers lagi.. baju2 lg.. yela baju anak kn cpt kusam dn comot..so kena la slalu beli baju baru...mmm tu kata2 dia...

meh kt tgk perbelanjaan WAJIB Nuh Iman sebln..
**bb sitter- RM250 sebln...ni fix xkirala ada antar ke x..blk awal ke blk lmbt kn.. tp ada ke kami blk lmbt..rasanye xde kot..biasa plg awal kol 7.30 tu pun jarang..normally kol 8.30..plg lmbt amek kol 6..tp biasa 5.15 ayah dh amek Nuh..unless ku pegi outstation n sometime hubby ada kena overtime pernah amek kol 8 mlm...

** fix insurans sebln rm120...

**pampers.. sbb Nuh Iman allergic pampers murah2  hehehe..poyo je ayat.. sekrg kami belikan dia huggies total protection..
kalo kt giant harga dia dlm Rm40++ tp kalo kt kemaman ni kt nirwana fix price rm34.90.. Nuh pakai size L ada 56 keping..tu tahan dlm seminggu lbh.. kalo sebln dlm 2.5..so harga cincai dlm rm100 la..act kalo nk murah leh pakai cloth diapers..tp aku bknla super duper rajin kan..hahaha kategori malas..so pakaila pampers pakai buang ni..

**susu..dl guna dutch lady..murah je..pastu Nuh mcm asyik batuk je dn selsema je.. hahaha ada kaitan ke dgn susu..saje je try n error tukar anmum lk.. sbb dpt free gift anmum..try2 ok lak dgn Nuh..so sekrg Nuh pakai anmum langkah 3.. harga kami beli sekotak 1.2kg rm60.. biasa tahan seminggu lebih so sebln dlm ltkla rm120...


 mmm susu ni act kalo nk jimat guna la susu ibu (like what i told to my opismate)..frust gk sbb menyusukan Nuh smpai usia 7 bln je.. pastu aku byk sgt outstation smpai susu drop sbb kemalasan nk mengusung pam ke sana ke sini...huhuhu..hope adik Nuh nnt ku lebih bersemangat..kalo kena outstation pun bwk je..org lain leh buat xkan kita xleh kan..

**lain-lain..baju dn mainan..ni aku cincai limit dlm rm100 je..kdg2 terlebih pun..terkurang xpernah hehehe..

so total utk sorg anak yg sorg ni roughly estimation dlm rm690 or RM700... fuh.. kalah byr bulanan keta... kalo bakal 2 org nnt xke dlm rm1500 cincai kira kan...

tp anak tu rezeki gk..act bulan2 xrasa pun klua perbelanjaan byk tu.. insyaAllah rezeki tu sentiasa dtg kn... ustaz azhar dh ckp jgn merancang anak atas alasan tkt xcukup mkn pakai kan.. takut xcukup duit..sbb anak tu kan rezeki..to be honest gaji aku dn hubby x byk berubah pun seblm dn selps dpt anak..aku naik 3% je..huhuhu hampeh..lgla sebelum dpn anak hubby kerap g offshore which elaun offshore masyuk tu..now hubby jaga base je..masa seblm kawen asyik rasa xcukup duit je..ye la mana lg nk byr 2 biji keta, sewa umah, utang piutang...rs xde pun lebihan duit sebyk rm700 seperti yg dikira di ats... tp lps dpt Nuh ok je kan.. kdg2 lebih dr rm700 pun kami spend..sbb baju dn mainan Nuh pun kdg2 agak mahal...siap leh beli iphone, S3 lg utk kami hehehe

anyway yg penting kt bersyukur dgn rezeki yg ada dn sentiasa berusaha mencari rezeki tu....lgpun byk cara sebnrnye leh kurangkan perbelanjaan esp bab pampers dn susu tu..leh beli time offer...kena rajin baca paper n cr info la...belila baju dn mainan anak2 mengikut keperluan bkn kehendak bkn nk menunjuk2 sbb anak pakai branded or tgk org nk beli kt nk beli..semua nk yg terbaik utk anak...tp yg terbaik tu kdg2 bknla dr nilai wang yg byk kn...

insyaAllah moga kt semua sentiasa dimurahkan rezeki dn semoga kt ikhlas dlm menjaga amanah Allah yg sgt berharga ni kn..

Wednesday, November 7, 2012

Update lg....

Salam...

Td g check up bb adik.. Alhamdulillah semuanya ok..cuma berat makin lama makin naik..adakah sy kuat makan?? tidak pun.. lain sgt pregnant pertama dn kedua ni.. dl masa Nuh hb dn blood pressure asyik prob..ni bb adik sikit2 berat sikit2 berat.. next wk kena minum air gula..pengalaman minum air gula yg pertama dl xdela mengerikan..ok what..hahaha..cuma tula nk tunggu 2 jam without doing nothing tu yg mungkin membosankan..xtau nk wt ape nnt..huhuhu...preparation for bb adik dh 70% dh.. tinggal brg yg mahal2 je lum beli..hahaha ada tu brg2 mahal..xsabar nk tunggu YES nnt.. selama ni slalu plan nk shopping utk bb adik tp tershopping utk bb besar lak...

Bb besar..semlm br g inject utk sethn..psl injection ni pkir byk kali gk dn amek masa lama gk..yela smpai drag 2 bln br nk g cucuk.. mls nk g klinik krj g klinik swasta je..lgpun free gak.. Nuh masa kena cucuk tu jerit jap la masa doc masuk jarum pastu dia relax je.. klau blk doc siap leh main2 dgn bdk2 lain kt luar.. yg xtahan siap buat aksi guling2 atas lantai lg.. semua tgk dia ckp aktifnye... oh ye berat Nuh 14 bln 10.5kg..berat ke x ek..ntah..normal kot...masa tunggu ubat ada sorg bb gal dia br pndai nk jln..tkt2 lg..kecik je bdknye..siap main dgn Nuh lg...mak dia ty Nuh brp thn ckp la 14 bln..mak dia ckp eh lbh kurang je umur anak dia...huhuhu..adakah Nuh Iman ni terlebih besar?? tinggi je lbh bdk ni mcm ayah dia..makan pun byk susu pun byk.. xgemuk2 xtembam2 pun..mungkin memanjang kot....

cite psl kerja lak..end of this month nk kena g Labuan..lama x outstation tglkan anak dn laki... pastu leh plak diorg request suh tinggal lama kt sana..bgtau hubby dia ckp ok je.. xkisah pun dia dn Nuh ditinggalkan..yela Nuh pun dh bsr..dh pandai berdikari..lgpun sejak akhir2 ni urusan Nuh semua hubby yg buat sbb aku dh xlarat dh huhuhu..mandikan, tukarkan pampers, buatkan susu..cuma mknan Nuh la hubby xreti nk sediakan.. mmm bkn susah pun mknan Nuh xyh garam dn gula..bg nasi putih ikan rebus hehehee.....mama aku dh kirim siap2 suh beli coklat hantaran abg...yeaa mmg setiap kali family ada majlis kawen aku la dok tukang sponsor coklat... mmm perfume xnk beli ke..kt Labuan murah ape..hehehe...anyway sebut psl masa dpn kerjaya ni xsabar nak tunggu thn dpn act nk tgk ape akan jd.. ramai dh start apply keja..aku?? mmm tunggu la next yr dl...harap sgt ke arah kebaikan...

k la tu update kt setkt ni...Last but not least..
budak ni hy diam bila tgk iklan..kalo x dia akan ke sana ke mari xberhenti....

Tuesday, November 6, 2012

Drama tv lagi...

Salam..

Adakah ku sekrg tgh xde keja smpai sempat tgk drama kt tv..hehehe..tu astro kami adalah biasa2 tu bkn superpack pun...

mmm sekrg nk cite drama tv kt tv3..act aku suka gak kdg2 layan slot akasia kt tv3 tu.. tp timing dia adalah tdk bagus sbb ditayangkan time maghrib..nasibla iklan nye leh tahan lama so sempat la nk semayang maghrib..cuma mcm xkhusyuk la terkejar..opsss hampehkn..

tp normally aku tgk akasia ni awal episod pastu tinggalkan pastu dkt2 nk abis tgk blk.. xdela ngadap dr awal episod smpai abis.. satu aku suka slot akasia ni cpt abis..hehehe..xdela smpai berepisod2 mcm drama indon or filipine tu xmeleret2 pun..so lg cpt abis lg ok.. xkuasa nk layan lama2..mcm adam dn hawa tu lama gile 80 episod tu..tp tu pahamla sbb stgh jam je cite plus strategy astro nk untung..

so sekrg slot akasia cite dia tajuk JULIA..

"Drama ni mengisahkan cinta tragis di antara Julia dan Amir yag bermula semenjak di alam universiti. Kisah bermula apabila Amir (Fizo Omar) telah dikecewakan oleh gadis bernama Sofia (Izreen Azminda) dan suratan itu telah menemukan hati Amir kepada Julia (Nabila Huda).
Pastu diorg becinta selama 8 thn but Amir mcm xnk kawen je dgn Julia sbb nk tumpukan psl keja..last2 family Julia paksa Julia kawen dgn Azwan (Azlee Khairi)..Lps tu Amir patah hati masa tu..Sofia lk mcm sibuk dn blk kt Amir..kira nk pikat Amir blk la tp Amir xlyan..Amir sering mendapat nota yang mempunyai kata-kata semangat dari seorang yang tidak dikenali. Tetapi lama-kelamaan Amir mendapati bahawa Nurain (Fouziah Gous) seorang pembekal bunga di syarikatnya yang menghantar nota-nota itu. Amir mula berkawan dengan Nurain. dn diorg pun kawen..."

aku copy paste dr blog org je ni...sekrg Julia dh cerai pun gn laki dia dgn talak 3 plus ngandung lg...dn jumpe blk amer dn menjdkan Nurain jeles..yg si sofia tu xabis2 kejar Amir mcm Dee kejar Am tu.hehehe..tp sofia ni mcm psycho sikit..

anyway sekrg tgh last wk for this cite Julia ni..nk abis dh pun.... minggu lps Julia ditimpa malang bertimpa2... dia dituduh mengapa2kan cat bini azwan (ex-laki)...masa kena tangkap tu family julia yg on d way ke KL accident...mak, ayah dn kakak dia ayu meninggal.. masa ni aku rs sedih gile cite ni.. menitis2 air mata aku tgk smpai en hubby ejek aku..ntah ape2 tgk cite nangis.. korg bayangkan Julia yg sarat mengandung tu..dhla laki xde pastu family semua meninggal..dia pun kena buang keja psl kes dia tu.. nk apply keja mana la ada org nk amek pompuan yg tgh sarat2 tu...sekrg kandungan dia lk bermasalah...wuaaa siannye Julia..

semlm azwan suh Amir amek Julia as wife..as first Amir xnk pastu bila dia tgk Julia sebtg kara dia mcm nk berubah ati je..tp camne dgn Nurain??Nurain pun ngandung gk..mm disbbkan ni minggu last kn.. so kena tgk gkla..

to be honest pelakon dlm cite ni mmg berbakat dn best plus cantik lg..hehehe.. Azwan dn Amir pun not bad...leh bersaing utk merebut Julia masa tu...watak Sofia yg gile tu pun menjd.. watak Norish Karman pun wt org geram.. Nabila Huda mmg solute la dia berlakon..leh wt org menitis mata...bkn mcm cite Adam dn Hawa tu..harapkan AA je hensem kn.. dn NN pun okla berlakon..yg lain mcm hampeh je...

pengajaran dr cite ni....hehehe..ntahla...cite lum abis..kt tunggu cite abis la br leh bg pengajaran :)

Sunday, November 4, 2012

Jom shopping....

Salam..

Manjaku baru bukak kt Kemaman ni.. jom tgk aksi Nuh bershopping di manjaku..









mmm act window shopping je pun.none of di atas kami beli pun..walaupun br bukak tp xdela sales gila2 pun ..still leh jenguk next time utk bershopping... okla ada one more kedai bb kt kemaman ni..besar pun besar kn...tepi jalan je so xperlu la ke kuantan lg kalo teringin nk g manjaku kn...cuma parking limited jela..br bukak so ramai org so parking pun susah kn... at first niat di hati nk beli brg2 adik but bila survey harga lgpun year end dh dkt mana la tau ada year end sale nanti niat bershopping tu dibatalkan..lgpun we all akan blk ke jb dec ni...leh g shopping di angsana or jusco nnt...

p/s- jantina bb adik dh tau..but nk share ke?? mmm nntla kt tunggu jela bb adik keluar nnt...

Thursday, November 1, 2012

It's November

Dh November dh....its mean xlama lg tinggalla 2012 and welcome 2013...

Alhamdulillah masih diberi kesempatan bernafas di buminya..leh dh nk plan azam2 2013...

my azam ada satu je nk siapkan umah kami...wt masa sekrg dh start dh proses sikit2..dh suh arkitek wt pelan umah kami..discussion dh wt ari raya ari tu..dh bgtau dia we all nk small umah2 dl...ada space for renovation later..memang setiap org impikan rumah yg besar tp kena la tau selari dgn kemampuan kan..dh ckp dgn arkitek dh nk umah camne..satu living hall, family hall, 3 blk, 1 store dn 1 kitchen..ala basic umah je..siap ckp nk tmpt sidai kain..living hall is for tetamu...nk letak sofa dn meja makan tetamu skali.. blk tdo dh request dh nk besar mana..kt blkg tinggalkan tanah luas sikit for us bercucuk tanam (ye je tu) plus to put our anak2 angkat iaitu kucing2...arkitek tu ckp by this week nk emailkan draft plan tu and xsabar rasanye nk tgk... excited terlebih je...

kos buat pelan umah dlm 2k gk.. ni br pelan umah..so next step cr contractor..dh jumpe satu contractor..dia amek rm88/kps...ala2 kos camtu la.. hubby ckp tu dh consider murah dh but aku ckp g cr lg contractor lain..at least we need 3 contractor punye quotation..br puas ati.. nk discuss harga adalah selepas pelan umah siap..br leh tau estimate berapa kn...act this is first experience gk so byk kena ty org2 sekeliling gk.. org ckp kos buat umah lg murah dr beli umah dh siap..mmm xtau la rasanya lebih kurang je..unless suruh contractor kampung je buat maybe dpt murah byk... act we all target mid next year br nak start benda2 ni..but someone told me harga brg akan naik next year..so tu yg tetiba tergerak ati nk start buat..doa la nnt wt loan umah lepas kn..

tu cite pertama..cite kedua lk..ari tu kan Nuh masuk hospital..masa tu segalanya ditanggung insurans dr company hubby..ING...tp kami kan masuk insurans BSN prudential isnurans gk utk Nuh..dlm pakej insurans tu ada elaun hospital sehari rm300...so ari tu 4 malam dptla rm1200...bagus agent insurans kami cpt je bertindak..dlm masa sebln kami dh dpt dh cek dr bsn prudential dn selamat dh cash out kan cek tu..duit tu simpan je dlm tabung aji Nuh..in case kalo ada jd ape2 kn... so x sia2 la bayar bln2 kan.. ada gk hasilnye...:)

cite adik Nuh lk...mama dh siapkan pereparation dh utk adik Nuh..dh siap2kan dlm bakul baby dh..semangat gile..tp basuh je belum..baju baru ada baju lama pun ada...tp gender adik Nuh xtau lg...kalo dpt boy mmm semua ready dh xperlu membazir lg beli..kalo gegel mama nk gk beli baju gegel utk adik kn...tetiba rasa nk ajak en hubby g scan tgk jantina sabtu ni hehehe... lgpun ada manjaku br bukak kt kemaman..mesti sale tgh gile2 kn...

cite Nuh lk...dh semakin aktif..bagus...mama dh tukar susu dr dutch lady g anmum.. org ckp susu sama je mana2..but tukar anmum ni Nuh dh ok sikit xbatuk dh mcm dl.. Nuh dh leh jalan dgn lancarnye.. suka sgt bila dpt jalan2 kt luar.. bab naik motor mmg dia suka...kalo dh naik motor org nak amek jgn harapla mesti dia xnk.. suka sgt baca buku... excited mama belikan buku utk dia.. ckp..mmmm lum dpt tangkap percakapan dia lg tp mulut sgtla bising...pot pet pot pet je.. suka tgk binatang..plan nk ajak hubby g zoo memandangkan dia suka tgk binatang kn..kalo blk k.trg dia suka la sbb nmpk ayam, kambing, lembu dn kucing... ready ke nk jd abg?? mm ntahla..ntah2 Nuh lg manja kot nnt sbb sekrg semua manjakan dia memandangkan dia la cucu sulung dn satu2nye cucu sulung belah my hubby..

waaaa karangan yg panjang..without photo mesti bosan kan.. lain kali la tepek2 photo kt sini.. k la nk layan adam dn hawa jap.. maklumla kt umah xde astro beyond kt layan online jela kan...

Wednesday, October 31, 2012

berita mengejut..

Salam..

Masa ktorg kt Indon aku dpt berita mengejut...anyway ianya tiada kaitan tentang personal life ku pun..berkaitan psl kerjaya....berita ni amatla mengejut kan gk.act my boss dh email pd ktorg pun..memandangkan aku x masuk opis so mcm agak ketinggalan gakla..bukak gk email tu..tp panjang lebar malas nk baca lak..masa kt indon la member2 indon yg bgtau...dh jd hot issue di sana...

berita ape..mmm act kami diberitahu xleh heboh2..hahaha saje je kan... yg pasti berita tu mungkin akan merubah kerjaya aku next year..sama ada lbh baik atau lebih buruk... but hope sgt its getting better.. lgpun ku mcm dh plan2 nk pindah kerja after deliver nnt.mana la tau kot2 nnt berita ni akan merubah segala2nye...nk cite kt sini pun tkt pening lak...but its complicated gk nk explained..yg pasti masing2 tgh update CV...me?? of course CV dh lama terupdate sejak teringin sgt nk berenti.. but apply keja ku rasa belum time nye lg...

tetiba xsabar nk tunggu next year nk tgk apa jd.. nasibla aku bkn bersalin dec ke jan ke..kalo x mesti mcm kompius je bila abis maternity nnt..semoga segalanya berjalan dgn lancar la...

Wednesday, October 24, 2012

Jakarta 4 days 3 nights..

Continue cite semlm..

Kami smpai Jakarta kol 2 ptg waktu sana..means kol 3 waktu mesia... turun2 flight searching for taxi... aku saje je xsuruh hotel pick up kan sbb save cost... kalo suh hotel pick up cost dlm IDR250000...kalo naik taxi biasa dlm IDR150000 je.. smpai luar airport ramai driver2 taxi offer for taxi.. but we all lebih prefer amek taxi yg berdaftar.. biasanya kalo nk ok naik blue bird taxi..kt sana mcm2 company taxi.. tp lum sempat smpai kt blue bird nye station ada company lain sambar kami.. kami naik jela...

perjalanan from airport to bandar Jakarta lbh kurang 45 min gk..masa tu dh 3 lebih..jalan dh start macet (jem)..tp jalan ke hotel xdela jem sgt.. hotel terletak kt Kuningan kt mana di situ ada mcm2 opis and embassy malaysia pun ada kt sana.. tp xsangka lak taxi tu xtau kat mana hotel tu..so berpusing2 kami kt Kuningan tu.. stress betul dh la penat dn lapar.. akhirnye dlm 4.30 br smpai hotel..check in dn masuk bilik..bilik hotel sgtla besar.. yela 5star hotel but xsempat pun amek gmbr..gambar2 same je mcm yg post seblm ni... lps siap2 kan Nuh kami turun amek taxi dn ke ITC ambasador.

act ITC ni my fren kt jakarta yg suggest... sbb kami nk cr telekong dn kain so dia suggest kt situ.. ITC mcm ampang park kot kt mesia..shopping mall yg byk kedai kecik2..kt sana sempat shopping sikit2..beli yg wajib2 utk mama and MIL.. agak mahal gk tp still leh menawar.. hubby nk cr jersey cetak rompak nye..bila convert agakla mahal...sbb kami xlunch puas gk cr tempat mkn.. ty2 org rupe2nye kt tingkat 3..

smpai tmpt mkn...mmmm sempoi je..xtau nk order ape..last2 order ayam penyek for hubby dn ku nasi ayam bakar.. ok la sedap la.. Nuh dh merengek maybe letih..jam br 8 mlm means 9 mlm waktu malaysia..abis mkn terus tunggu teksi kt luar ITC...teksi kt jakarta xdela susah sgt esp kalo g shopping mall... tp malangnye x byk teksi tau gran melia kt mana..stress dkt setgh jam tunggu teksi yg tau.. silap aku gk xbwk address..ku mmg tau kena standby address hotel in case nk tunjuk kt driver teksi tp lupa lk nk bwk.. at last ada gk teksi nk amek ktorg...smpai hotel mama terus tdo...ayah ngadap hbo..nuh iman lk masa kt ITC bkn main lg penat tp smpai hotel bkn main hepi lg dia main..

esoknya mama bgn pagi2 nak g keja.. si Nuh dh bangun...nasib bwk mainan dia so dia layan mainan dia la..
so selama 2 ari mama g keja Nuh dok dgn ayah je di hotel..ayah bwk Nuh g breakfast..bwk round2 hotel....sian diorg kn.. ayah ckp malas nk klua hotel..lgpun jakarta kan macet...dia malas gile nk klua.. malam kedua tu kami di bawa oleh mmbr indon makan kt bebek spesel..bebek tu itik la..cantik tmpt tu... lupe lk nk amek gmbr..hehehe... kami order bebek menu spesel dn Nuh makan nasi dgn sup ayam je.. tawar je rasa sup ayam Nuh but okla for Nuh kan..byk gila dia makan dn kwn mama tgk pun kagum...

malam ke dua kami dinner di plaza senayan...plaza senayan mcm shopping complex biasa je kt KL ni but exclusive gk..ada sogo dlm tu tp sogo dia xmcm malaysia yg jual brg2 murah..mahal gile bila convert duit malaysia... kami mkn mlm tu pun agak mahal gk.. nasib x g grand indonesia..yg grand mcm klcc tu.. round2 plaza senayan yg xde ape2 tu terus blk hotel dn kemas2 utk blk..

ari ke 4 nk blk dh... check out hotel kol 7am..pagi tu..kwn mama dh siap tunggu kt lobi hotel nk bwk ktorg shopping utk abiskan rupiah.. at first igt g tanah abang but dia bwk g thamrin city..

thamrin city kol 8 pg dh bukak..tp xsemua...best gk la shopping pg2 dpt harge murah..tp sbb dh shopping kt ITC seblm ni xdpt la nk beli byk...mmg murah la kt sini..ada bhgn busana muslimah, batik, dn tshirt2.. so sedap gila abiskan rupiah..

Blk dr thamrin city terus ke airport...memandangkan org xkeja so xdela macet...smpai airport bagage lebih muatan..hehehe..terpaksa keluarkan brg2 dlm beg utk hand carry.. kami lunch di airport which is lg murah kot dr kt plaza senayan tu...after lunch terus ke gate utk tunggu berlepas.. kt airport Nuh agak meragam sikit..nk suh bwk jalan je..nasib ayah ada layan dia kan...

tepat jam 1.10 kami dh naik flight..terus ke LCCT..dr LCCT ke KLIA check in xlama lps tu naik flight smpai Kuantan...dan akhirnya home sweet home...

best bisnes trip bwk anak dn laki..xperlu rindu2an..kalo byk duit setiap kali bisnes trip kompem bwk anak dn suami....tp hubby kena amek cuti la plak kn..next trip kami plan nk naik kapal terbang lg....g langkawi lak ke..or sarawak ke... but kena tunggu adik klua dulu la kan...komen hubby pd Jakarta kalo diberi peluang drive dia xkn drive..hehehe... byk pemandangan yg luar biasa xde kt malaysia ada kt jakarta...ntah bila la ada chance ke sana lg kn... mungkin kalo xkrn kerja xkan sampai la kot.. lps kalo g pun kami cadang g bandung je..

anyway next year mama ada meeting kt vietnam la plak.. masa tu kalo ayah n Nuh nk ikut pun boleh but adik probably kena tinggal hehehe..tp ada benda yg mungkin meeting kt sana xjd..nnt next post kt cite lak ye..

Monday, October 22, 2012

From Kuantan to Jakarta..

Salam...

Alhamdulillah dh selamat kembali ke malaysia.. dh start keja pun ari ni.. hujan ari ni...x mcm kt indonesia musim kemarau..

Act xbyk gambar dn benda pun nk di share sepanjang di Indonesia..gambar byk dlm hp en hubby...tu pun xbyk gk sbb entah mungkin letih dn xde view menarik nk amek gmbr..letih layan si Nuh tu lg..

Kami bertolak dr umah kol 5pg.. smpai airport check in counter x bukak lg pun... dh bukak terus check in terus g kt tmpt menunggu... kami bwk stroller so senang letak je Nuh dlm stroller supaya dia xbuas sgt.. smpai KL around 7.45am.. memandangkan kami naik air asia pick up taxi ke LCCT lak..smpai LCCT awal lg pun nk drop beg.. so breakfast kt marrybrown dl..Nuh pg2 dh bangun tp masa smpai LCCT dia leh plak tdo dlm stroller.. so senang kami nk mkn2 dn santai2 main hp... settle mkn g check in..tp nk drop beg mcm awal sgt..
our passport and ticket.. LCCT xbyk tempat lepak..dh la ramai org..huhuhu..maybe leh improve kot.. masa tunggu nk drop beg Nuh dh bgn..dia xnk lk dok dlm stroller..so turunkan dia dn dia main jalan2 kt situ..Nuh lum mahir lg jalan..jalan jatuh jalan jatuh.. last2 dia main tolak stroller dia je..

dlm kol 11 kami drop beg and terus ke gate..yela kt dpn tu xbyk tmpt lepak.. baik dok kt dlm kn.. dlm tu tukar duit rupiah siap2.. sekrg IDR1 = RM2700..so beribu2 rupiah la kami dpt....bg Nuh mkn roti dn bg dia kenyang2 sikit..dalam kol 1 dh leh naik flight.. sbb aku pregnant kena isi lak borang utk ibu pregnant.. naik je kapal terbang Nuh mcm a little bit meragam sikit.. tp bila show dia kt tingkap suka dia tgk kapal terbang kt luar senyap jap.. kapal terbang start jalan dia mcm behave sikit dn bila naik kami bg dia minum susu kot2 la dia sakit telinga kan sbb tekanan udara.. kalo x mesti dia mengamuk..Alhamdulillah ok je.. sbb minum susu.. cara lain utk bb kalo naik kapal terbang ialah isap puting tp Nuh xisap puting..

dr KL ke Jakarta amek masa 2 jam.. Nuh masa tu..

tdo je..hehehe...good boy.. sbb senang sikit mama dn ayah kan.. bantal bucuk dia xleh tinggal...:)

mmm to be continued..coz nk buat keja sikit...

Monday, October 15, 2012

Pengubat duka dn lara...

Salam..

Daku stress..ada tragedi october menimpa.. tragedi ape..mmmm nk share ke xnk nk share ke xnk.mmmm xperlula..biarla ianya lenyap dr ingatan ku kn.. bile stress ni meh kt pandang muka bdk ni..

mmm suka senyum sekrg pandang kamera.. bila la anak mama ni nk tumbuh rambut hehehe..anyway Nuh Iman dh 13m dh sekrg.dh agak nakal dn aktif...suka sgt nk syg or cium org...pantang nmpk bb...Nuh xtakut org pun..sape nk hulur tgn dia ikut je..bahaya gak camtu..tp time mood xbaik dia dgn semua org dia xnk kecuali dgn mama dia je..

teringat semlm masa ku bz2 kt dapur.. ku tinggalkan dia je dia kt ruang tamu..lgpun dh pasang pagar so dia xleh nk merayap masuk dapur.. ku dgr Nuh menangis..bkn menangis act merengek je.. aku g kt dia pujuk2 dia tp still dia nangis.. nk ckp nak susu br minum susu.. rupe2nye bantal bucuk dia tersangkut kt kerusi..aku bg bantal bucuk terus die senyum suka cium2 bantal bucuk dia...syg betuk dgn bantal bucuk dia...

mlm td lk dia nak susu..menangis2 nk susu..biasanya ayah dia la tukang buat susu..hampeh kn mamanye hehehe... tp mlm td aku terajin lk buatkan susu utk dia.. biasa kalo ayah dia buat susu Nuh akan bangun ikut g dapur..tp masa aku wt dia xikut lk.rupe2nye dia sibuk tarik tgn ayah dia tepuk ayah dia suh buat susu....hehehe maybe dia dh biasa bila mintak susu ayah yg buatkan.. yes Nuh sgt manja dgn ayah dia..

byk lg aksi2 Nuh bila bercerita dgn hubby buat kami senyum dn ketawa.. betul la kan anak pengubat duka dn lara..lg2 selps melalui tragedi oktober br2 ni..huhuhu.. moga Nuh Iman jd anak yg soleh dn abang yg baik ye nnt.. penyeri rumah tangga kami...

aku terima nikahnye..

Salam..

Korg mesti dh tgk promo cite nie kan..
tgk promo, d making of.. and trailer mcm best je..tp xtaula biasala cite melayu ni gempak je kn tp hasilnye kdg2 kurang memuaskan..mcm ombak rindu tu..aku rs cite tu sgt la hampeh kn..btl x?

nk tulis sinopsis cite ni..mm oh tidak.korg g la gogel n baca sendiri ye.. at first teringin gk nk tgk wayang..tp xpe lama2 nnt klua nye kt tv at least citra tu ke... huhuhu lama x g tgk wayang dgn en hubby.. sejak berhijrah ke kemaman ni.. and sejak bergelar ibu lgla susah..bkn xde wayang kt sini..tp ntahla jauh lk rasa wayang tu.. kalo dl dok shah alam mmg aktiviti wajibla tiap2 minggu or when asben pulang ke shah alam.. lgpun panggung wayang dkt je pun.. sekrg dh ada Nuh Iman lgla susah kn.. sape nk jd bb sitter Nuh time aku berfeeling dgn en hubby..hehehe.. ala ktorg g keja pun asyik terigt kt Nuh..nnt kalo g wayang mesti asyik terigt kt anak gk smpai xde nye nk berfeeling2 layan cite..

tp sepanjang pernah tgk wayang dgn en hubby xpernah lg tgk cite jiwang2.. biasa tgk cite perang2 ke action2 ke..en hubby xsuka sgt.. even drama pun dia xsuka huhuhu...adakah suami sy tdk romantik?? hehehe romantik cara lain yg hanya sy je tau....:) tula kdg2 teringin nk ajak dia tgk cite romantik and do u think camne la dia nnt kn.. maybe leh ajak dia tgk cite Adam dn hawa tu kn..yesss sy dh terjebak dgn cite tu... n xlama lg nk pasang beyond kt umah semata2 krn cite tu..huhuhu...ada ke patut kn..

mmm tp pkir2 rasanye dr tgk wayang baik tgk aksi Nuh Iman yg rasanye seronok dn kelakar kn...

Thursday, October 11, 2012

next week dh..

Salam..

Xsabar tunggu next wk nk bwk si Nuh naik flight..tp rasa takut kelam kabut pun ada..camne la nnt..

Hopefully anak mama behave...we all naik flight from Kuantan...flight kol 6.50 pg..so kol 5 pg dh kena klua umah coz our home to airport agakla jauh..ayah decide nk drive je instead of we call driver.. cheh mcm driver sendiri lk.. smpai KLIA agak2 dlm kol 7.45 pg gitu.. dr KLIA ktorg kena amek taxi g LCCT lk.. flight ke Indon kol 1..lama kan dok LCCT..smpai Jakarta lk dlm jam 2 waktu sana la.. dh la naik air asia..dr kapal terbang landing tu kami kena lk naik bas nk smpai ke bangunan terminal...At first thinking of drive from Kemaman to LCCT and tinggal keta kt KL je with my bro ke..tp lg penat kot baik naik flight je..

Mmm mcm agak payah kn perjalanan kami nnt..sekrg tgh pkir2 camne la nk bwk brg2 susu Nuh nnt..nk angkut laptop lg bagai..n tgh berpkir2 nk bwk x stroller dia nnt... kalo dl aku sorg senang la nk gerak..dgn bag laptop dn beg pakaian satu..ni ntah brp bykla beg pakaian kami nnt..

Pkir lg ape ayah Nuh nk buat ms aku kerja..nk melepaskan diorg g bandar..huhuhu..leh caya ke...agakla merisaukan Jakarta tu...negara org bkn negara sendiri.. hehehe tp ayah kan lelaki..pandai2 la dia nnt..

Hope perjalanan kami selamat la nnt..risau ramai dh start request ole2 from Indon..tp sempat ke x nk beli xtau la..coz ari Khamis dn Jumaat ku sibuk bekerja...ari sabtu tu flight kami jam 2 ptg dh.. mmg xsempat sgt nk shopping kt sana pun.. but hope ada la kesempatan nnt kn..

Wednesday, October 10, 2012

its raining...

Salam..

Hujan lebat kt luar...memang sekrg musim hujan kan...bukan setkt hujan kdg2 ribut melanda kt sini.. sian en hubby blk keja naik moto nnt kn..

Pg td act g monthly check up kt klinik desa.. kalo time Nuh dl both krj dn swasta aku g..tp time adik Nuh ni mama hy concentrate kt krj jela.. nnt bila rs nk scan or rindu nk tgk adik Nuh br g klinik utk scan.. jimat cost g klinik desa ni n jimat masa...hahaha ada ke org mcm aku ni ckp jimat masa?? yela td aku g klinik dlm kol 8.10..8.35am dh settle dh..kan ke jimat masa tu..hehehe.... g klinik desa xramai org pun.. xseramai kt KK.. tp ikut nasib gk..kdg2 ramai gk.. but since 2nd pregnant ni g klinik desa mesti kol 8.30 dh settle..

Keputusan check up all normal except berat..naik mendadak tu..wuaaa i think i xkuat mkn pun..tp utk 2nd pregnancy ni xdinafikan mkn sedikit beratur...sukati je mkn bebila...xikut jadual.. xmcm Nuh dl..n now memalam utk dinner slalu masakkan utk hubby..simple2 je aku masak..sometime ikan bakar dgn sayur je..tu pun en hubby mkn berpinggan2.. oleh krn kdg2 nk start engine masak tu lmbt so kdg2 we all mkn lewat mlm..sometime dok layan si Nuh lg...tunggu Nuh tdo br nk mkn..maybe sbb mkn mlm buat berat aku naik gile..

N td keputusan minum air gula pun aku dpt..i'm in border line..doc advise suh amek masa wk 28 nnt..yeaaa aku kena minum air gula gara2 melahirkan Nuh yg 3.77kg dl.. tp for me ok what air gula tu..hahaha steady je aku minum..smpai org yg minum saing aku tu kagum..mcm org kehausan br jumpe air..gitula gayanye..xdela teruk sgt rs air gula tu..aku rs ada ubat periuk tu lg xleh nk telan kalo minum...so xkisah pun nk g minum skali lg...hehehe...

So far 2nd bb ni sgt2 la behave..mama leh buat sesuka ati..leh berjalan, berlari, memasak, mop lantai dn sebgnye..ish mcm ckp besar lk.. maybe adik tau mama ada abg Nuh yg sgt aktif dn lasak kena layan... ye si Nuh tu sgt la lasak sekrg..semlm masa tok sedara dia meninggal dia leh lak wt show kt umah mak sedara aku tu smpai sume gelak tgk teletah dia.. jd tumpuan sat si Nuh semlm... smpai org ckp camne la nnt kami ada 2 anak sure kelam kabut..

Yess jarak yg agak dekat sure kelam kabut..xdpt dinafikan.tp anak tu anugerah kan..so far semlm jumpe famili2 hubby sume ucap congrates sbb preggy blk.. and mostly ckp ye muda2 ni la nk beranak.. and they all ckp after dpt 2 lps ni lehla kalo nk stop jap.coz dh ada 2 kn.yeaa that's what aku dn hubby rasa.. lps dpt yg 2nd ni nk berehat jp..

Hahaha tajuk psl hujan tp cite ntah ape2 kan.. okla time to kemas2 and going back..

p/s tgh survey2 set bersalin yg sesuai..now i'm more ready for 2nd bb nie:)

Al Fatihah..

Salam..

Bapa saudara my hubby aka Pak Abu telah kembali ke rahmatullah semlm jam 2.45ptg.. Pak Abu telah pergi kepadaNya di sisi isteri, ibu mertua,anak2 dan cucu2 tercinta di hospital kemaman.. Jenazah selamat dimandikan, disembahyangkan dn dikafankan di hospital sebelum di bawa pulang ke rumah utk kaum keluarga dn sahabat handai memberi penghormatan yang terakhir...sayu je saat anak2 mengucup jenazah..jenazah selamat dikebumikan selepas azan Isya'

DaripadaNya kita datang dn kepadaNya kita kembali.. Al Fatihah buat arwah dn takziah buat keluarga arwah....

Monday, October 8, 2012

berdebar..

Salam..

Pg td terjaga jam 2 pg...terkejut tgk hanya aku dn hubby atas katil....terus kejut hubby...
"Abg! mana anak abg?"

Kami cari2 kt bawah katil..takut la dia terjatuh...dn tkt terjatuh kami xsedar dia nangis or dh berenti nangis...Nuh xde!!! kami pun keluar blk..kebetulan blk x tutup pintu... tgk2 Nuh ada elok2 je tdo kt luar n atas simen... aduh anak mama kn doc dh ckp Nuh xleh sejuk2..

Act mmg slalu Nuh tdo atas simen..tp bkn la bgn di tgh malam dn turun katil cr simen..normally masa dia nk start tdo..bila mana mama dh xlarat nk pujuk suruh tdo..biasanye Nuh akan tdo sendiri lps puas bermain..dia akan cr port yg best nk landing and normally atas simen la...tp tu kan xbaik utk kesihatan....

So what is our next plan..tutup pintu bilik tp kt bilik pun ada simen..or should we install air cond.. sbb dl masa tdo kt cameron Nuh tdo nyenyak xbangun pun...so maybe dia suka tmpt2 sejuk...mmm tp nk pasang air cond dok umah sewa n mesti nnt bil api pun tinggi...huhuhu..tgk la nnt camne kn...

Nuh nuh tu tandanye dia dh besar kan..dh leh cr tmpt yg selesa nk tdo...

Sunday, October 7, 2012

Ajal dn maut

Salam..

Br blk dr melawat bapak sedara hubby....dia sakit..mmm sakit ape ye..huhuhu tetibe aku lk x pasti..yg pastinya dia sakit dada..esok nye di bawa ke hospital..smpai hospital doktor sahkan dh kritikal dn masuk ICU...

Doktor sahkan dia sudah tiada harapan....hanya 10%..tipis..anak2 nya seramai 11 org dn 7 org menantu dh berkumpul kt tepi blk ICU tu..walaupun ICU leh masuk 2 org saja tu pun pd waktu2 melawat tp still mereka tetap setia menunggu berita...mm to be honest aku xdela rapat dgn anak2 diorg..kenal diorg tp ntah muka nk dkt2 sama je smpai xigt yg mana satu si polan dn si polan... hampeh kn kawen dh hampir 2 thn setgh..adik beradik mak mertua pun turut melawat semlm...masing2 turun dr KL dn K.trg..

Dh 2 kali doktor panggil mereka semua masuk...konon2 utk menemani beliau saat kepergian dia..tp Tuhan tu maha kuasa kn still pak abu masih panjang umurnye... dh 2 kali gk bapa mertua ku terbantut nk blk k.trg sbb igt dh smpai masa tp tula umurnya masih panjang...Masa melawat td doktor panggil semua masuk lg skali..blood pressure drop tetiba...masing2 tgh lunch terus melulu masuk.dgn aku2 skali...ubat2 yg masuk dlm badan semua klua blk..badan dh xboleh nk menerima dh... hanya tunggu masa saje... pak Abu hy bernafas dgn bantuan pernafasan saje.. masa tu sayu je dlm blk ICU..dgn aku2 sekali mengalir air mata... bila tgk keadaan kembali stabil aku pun melangkah keluar..masa tu kami terpaksa pulang ke office sbb kami melawat time lunch...

Mmmm sukar nk dikatakan kan..insaf bila melawat org sakitkn.. kadang2 memang kt nk dia panjang umur tp melihat penderitaan dia biarla dia pergi mungkin itu yang terbaik..Pak Abu mmg peramah..byk berjasa kt aku gk..dl masa nk bersalin Pak Abu yg tlg buatkan air selusuh...masa pantang ku pakai je minyak panas Pak Abu..memang best..ye Pak Abu pandai buat ubat..baru2 ni aku kena kayap dia sempat buatkan air penawar..act aku lum abis berubat lg dia..dia suh dtg blk bwk brg2 yg dia suh cr..tp tula tetiba Pak Abu jatuh sakit lk...

Bila tgk keadaan Pak Abu terigt arwah mok satu ketika dl..masuk ICU..doktor ckp keadaan kritikal..dh xde harapan gk..masa tu aku mengandungkan Nuh 6 bln ntah dh lupe.tp mmg tgh preggy la n lum sarat lg..tp Alhamdulillah arwah mok masih bertahan smpai Nuh 4 bln..masa arwah Mok kt ICU aku doa panjangkan umur dia moga dia dpt tgk cicit dia ni..ye Mok sempat jumpe Nuh dn mok igt kt Nuh smpai akhir hayat dia...siap igt nama penuh lg..Muhammad Nuh Iman b Mohd Khairi.....

Walau ape doktor ckp pun tp ajal maut tu di tangan Yang Esa kn.. ntah2 kt yg segar bugar ni leh g dulu dr yg sakit kritikal kn... ku tgk Mak Long tenang je hadapi situasi ini..anak-anaknye saje yg sedih dn sugul..ku doakan yang terbaik utk Pak Abu...Petang ni kami nk g melawat Pak Abu lg...InsyaAllah..

Wednesday, October 3, 2012

Oh Tidak!!

Oh tidak sy abiskan duit lg utk online shopping...

Mmm camne nk kikis tabiat buruk ni ye... bln ni byk betul berbelanja...sedap je bgtau kt seller "sy Nak! tlg pm sy"..xpun cpt betul nk tekan butang "add to cart"...hahaha at last duit tinggal brp je dlm acc..camne nk shopping kt indon ni...lgpun br 3 hb ni...

dn yg plg oh tidak nye aku silap kira duit yg hubby transfer kt acc aku..act hubby bg utk byr bil api, tepon, pinjaman mara dia etc coz aku leh transfer duit tu guna cimbclick ku..tp aku hy deduct bil je lupa psl pinjaman dia...pttla aku rasa byknye la duit dlm acc aku...so lg sedap aku mengorder online...td hubby ty "syg dh bayar belum pinjaman abg" hahaha oh tidak!! duit dh abis la abg....hahaha this not first time lupe byr loan dia..dh a few time dh... apela tidak amanah bininye kan....

So rasanye dpt gaji cpt2 transfer duit ke tabung aji ke acc Nuh ke so duit xterusik kan...tiap bln ada je kt xde dh nk beli tp terbeli gk..n i dh mengorder dh brg kt From Uk to You....hahaha...akhirnye kan...satu brg nk hadiahkan kt mama dn satu lg utk diri sendiri...

Next month janji pd diri sendiri simpan duit...xpun simpan utk bb...xpun shopping utk bkl bb je...shopping lg huhuhuhu....mau x pening laki eden kn...

Tuesday, October 2, 2012

Sayalah mangsa....

Salam...

Saya d only ladyz kt office ni...korg dgr mesti rasa xbest kan.tp act best je...ku bebas dr gosip2 opis yg ganas dn hasad dengki hehehe..

tp aku selalu jd mangsa...jd mangsa suh kemas pantry..jd mangsa suh vacuum opis..jd mangsa suh pkirkan cr nk cantikkan opis dn yang terbaru jd mangsa penasihat lelaki2 dlm ni utk bg hadiah kt wife dn awek masing2...hahahaha ku bknla feminin dn perempuan melayu terakhir...bab2 nasihat tu tahan..

baru2 ni mmbr opis nk tunang..jd penasihat utk beli cincin la plak..hehehe bkn pilih cincin utk tunang dia tp survey harga emas sekrg camne, camne nk pilih cincin dll....dn sekrg bdk ni lk suh aku cr tudung 3 layer yg murah2...dia bkn xnmpk aku bknla peminat tegar 3 layer tu..pakai pun xpernah..tp ku layan kan je..penat survey kt internet dn fb sbb mls nk cr kt kedai...cr online suh dia pilih sendiri..

mmm walaupun aku slalu jd mangsa tp xdela smpai rasa xbest... hehehe best keja dgn diorg..ala 5 org je pun.. best keja sini..sayang nk berenti..tp tula sbb aku xsuka big boss kt KL plus kena jaga Labuan gk wt aku nk brenti tu...anyway aku xsuka geng Labuan..smpai sekrg allergic dgr suara supervisor dia..huh jgn anak terkenan dia dh la kn..

k nk smbung survey tudung utk opismate...

Monday, October 1, 2012

Jakarta here we come

Salam..

Tajuk xsemenggah..mcm nk g holiday je kn...

Act aku nk g keja je kat sana..ditugaskan utk audit comapany kami kt sana..waaa mcm terer je nk audit2 org kn.. flight dh book naik air asia..murah je..murah xmurah gk la dkt rm1k gk tempah utk 2 org plus 1 infant..coz aku tmbh utk baggage and adala bbrp item..so half from the charge company aku yg tanggung..

company pun dh book hotel utk aku..at first igt dok kt Le Meridien (hotel yg aku stay last time) but tetibe they said diorg book kt Gran Melia Hotel..aku pun google la brp rate dia sbb nk mintak advance dr company...duit sendiri of course la tdk..saje cr kt firefly go sbb biasa rate dia ltk dlm RM so xperlu la nk convert..skali mak oiii arge dia dlm RM1000++..waaa gile ape kn...i kn xbiasa dok hotel mahal2 ni..setkt rate 400 je kalo g oversea...google lg cantik sgt ke hotel ni smpai mahal gile..act tkt gk bos kt mesia ni bising sbb mahal sgt..sbb aku ni bkn taraf manager pun dok hotel mahal2...tp bila dpt tau kami entitle utk corporate rate hotel ni dn cost semlm hyla dlm rm500..fuhh lega rasanye...

Here we go the hotel..




mmm nmpk nice je view dia tp xtaula kan..dgr diorg tgh dlm renovation proses lg....

Now tgh pikir kalo la aku g keja nnt en hubby dn Nuh nk wt ape ye.. so menggoogle la tmpt2 terdkt..this hotel ltknye kt tgh bandar..so kalo hubby nk g shopping complex dkt la kot..kalo x macet (jem) dlm masa 10-15 min je nk g shopping complex2 kat sana tu..tp teringin nk g pasar tanah abang..mcm best je shopping kt sana..tp aku dh tgk timing flight dn timing keja mmg xsempat la pun nk g sana.. mmm mana la tau en hubby teringin nk g sana dn shoppingkan utk aku lehla...

Mmm lambat lg pun nk g Jakarta..xpe angan2 dl...leh plan ape yg patut gk..Moga perjalanan kami ke sana berjalan lancar la ye...best kan Nuh asyik jalan je dia...

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014