Sunday, November 30, 2014

cuti sekolah bermula

Salam...

Waaaa cuti sek dh start dh.. hahaha mcmla anak ko tu sekolah kn farhana oii...

Ok bkn cuti sek i nk cite kt sini... short vacation kami.. ala dekat je kt kuantan nun.. haha negeri jiran je pun...

Act last wk khamis en hubby balik dr sarawak... policy company dia kalo flight mlm kena stay semlm la kt kuantan.. so we decide dgn i dn anak2 skali stay kt sana... so ptg tu i drive la dgn nuh dn luth ke kuantan... this is second time drive 3 beranak... sblm ni ms en hubby blk pun kami join skali stay kt sana.. saje bwk anak2 tdo hotel.. hehehe..

Nuh mcm biasa suka possing kalo mama nk amek gmbr.. adik lak tu la keja dia dlm keta.. i biarkan je asal dia senyap xkacau i bwk keta.. opsss kantoi la plak dlm keta ada mcm2 ktorg simpan...

Kami selamat smpai ptg tu kt ms garden... pastu i turun kan segala beg kt lobby br g parking keta.. then yg bell service tu eh btlke nama dia tlg i angkat2 brg g naik blk... ms garden hotel ni seblh je dgn berjaya megamall.. so bila smpai hotel sgtla lapar kn... so i bwk anak2 g megamall.. nasib anak2 i nk duduk stroller so adik duduk dlm stroller abg i pimpin je.. act anak2 i sgt2la aktif.. so mmg diorg susah gak nk control kalo i sorg je.. so agak letih gkla.. memula siap berebut nk duduk dlm stroller lg.. bila camni rs nk menabung nk beli twin stroller lk.. mcm phill and tedd tu ke.. hahaha... dr dulu berangan nk beli tp tahankan nafsu je..Oh ye blk dr story td.. i beli kfc je senang... pastu mkn kt bilik je dgn anak2... lps beli kfc tu terus blk bilik hotel mkn...

K lps mkn2 tu diorg mintak mandi kolam.. yes ms garden pun ada swimming pool tp kolam yg diorg maksudkn tu bath tub dlm blk air hehehe... sbb seblm ni dh pernah stay sini so nuh esp tau la serba sedikit blk hotel ni...

Lps mandi2 tu mereka mcm bosan je dok dlm bilik tu.. biasa ayah diorg ada.. ayah diorg lk flight kol 10.10 dr klia.. kol 11 br smpai...tunggu nye tunggu at last diorg tertdo....
Esok pg nye diorg bgn br perasan ayah dh blk dn bkn main hepi lg diorg...

Ok my hubby nye company hy bg semlm je stay sini... tp we decide continue utk 2 mlm... ms garden hotel so far bg i okla.. bilik sgt2 besar.. breakfast dia pun byk choice.. mmm tp dia nye design mcm lama sikit dn tv pun xbyk choice for me.. swimming pool kami x try la tp dr luar nmpk ok la kot pool dia... hihihihi...

Ni rate i dpt kt internet...
Nmpk mcm mahal je kan.. hihihi.. semlm kami dpt tu free je.. yg semlm lg kami hy tmbh rm226 je.. murah sbb ada..corporate rateNi bilik yg ktorg stay.. lupe nk amek gmbr sbb kelam kabut dgn anak hihihi...
Aktiviti esoknye lak... mmmm nnt la i cite.. nnt tulis pnjang2 penat lk nk taip hehehe.. mcm la ada cite best sgt kn... anyway kesimpulan cite ari ni just nk share betapa berjayanye i handle 2 hero yg aktif sorg2 dn betapa hepinye anak2 dpt jumpe ayah dia blk...

Wednesday, November 12, 2014

Bekerja demi anak2....

Salam....

Br seminggu en hubby blk kena panggil pulak.. xpuas anak2 termasuk mama la hahaha nk bermanja2... sepanjang en hubby blk ari tu dia xmasum opis pun so bykla keja2 tertunggak dia sempat buat... plus uruskan kenduri ari tu...

En hubby mmg ayah yg penyayang.. bdk dua org tu pun mmg baik dgn en hubby.. org ckp kalo anak lelaki baik dgn mak tp my 2 hero xpun.. mak nye garang sgt kot hahaha.... masa en hubby ada kt rumah makan, mandi, susu bdk2 ni mmg diuruskan oleh en hubby la... mama goyang kaki ke.. xdela mama wtla keja2 lain....

Last month plg lama la ayah g.. hampir sebln.. mcm org gila gk mama hahaha.. yela biasa ayah byk handle.. mama bukanla manja tp bila semua kena wt sendiri pastu lama lk ayah tinggalkan kami mcm meroyan gkla mama.. hahaha meroyan terus...

Sepanjang ayah xde budak2 ni wt perangai gk.. esp nuh.. sbb dia sgtla sgt rapat dgn ayah.. makan ya Allah puas pkir nk suh makan ape.. mama masak mcm2 ni still xnk mkn gk.... tp bila ayah blk nasi lauk kicap je berpinggan2 abis...  tu xmasuk dia wt perangai lain.. nk perhatian.. maklumla ada mama je tmpt meluah perasaan....

Bila ayah blk baru ni hepi je bdk2 ni.. tp tetiba ayah kena g blk... ty nuh ayah nk naik kapal lg.. dia ckp xyahla ayah dok rumah je... hepi agaknye sepnjg ayah blk dok rumah je...

Kdg2 terdetik gk ati.. sian bdk2 ni asyik kena tinggal je. Baca fb org dok sedih tinggal anak g keja.. g keja je tu.. tp kami slalu kena tinggal anak2 sbb outstation maupun g offshore..  sbb tu kalo time kami xg mana2 kalau boleh antar anak selewat yg mungkin dn amek anak seawal yg mungkin.. supaya masa dgn anak2 tu lama sikit...syukurla dok kt kawasan yg 15 min je nk g keja... kalo ada masa gk g je dok hotel yg dkt2 pun jdla utk anak2 hepi mandi kolam or merasa g holiday walaupun dekat je pun....

Harap2 mereka paham keja mak ayah diorg ni yg kluar mencr rezeki... terpkir nk cr keja lain?? dh basi cite ni hehehe..doa jela byk2 dn tawakkal.. kt mmg byk perancangan tp rancangan Allah lg baik kn....


Tuesday, November 11, 2014

Pengasuh, Taska, WAHM..

Salam....

Mmmm sekrg byk kes pengasuh dn taska dera budak... siap kena ikat la.. paksa makan ubat la... pukul budakla... mcm2 kes.. me as a mother mestila rs kerisauan melanda kn bila kes2 camni berlaku...

Anak2 i wt masa ni Alhamdulillahla belum nmpk unsur2 penderaan kt rumah pengasuh dn taska... nuh plg ramai pengasuh since baby... bertukar2. Paling lama dgn arwah umi dia kt binjai... ye dh xde dh umi dia... sedih lk bila dengar berita... umi jaga Nuh since dia 7 bln sejak umi terdahulu xmo jaga sbb Nuh asyik nangis je... pastu smpai umur Nuh 2 thn lbh... masa akhir2 nk antar rumah dia Nuh ari2 meraung xnk turun... nape kami tukar pengasuh sbb umi dia sakit mcm kena buatan org.. xigt org xigt ape2.. pastu kurus je xmkn.. mmmm siap ada org ckp nuh meraung2 sbb dia 'nampak' kot huhuhuhu...br je dpt berita umi diorg dh xde.. sedih pun ada sbb umi diorg baik sgt orgnye....

Pastu kami tukar pengasuh kt area rumah sekrg.. ms nk tukar tu jenuh gk cr.. g interview sorg2.. last2 pilih ibu dia.. tu pun xlama.. ibu xsanggup jaga dua hero ni... huhuhu.... so kami buat keputusan antar taska je..

So sekrg nuh dn luth dua2 dok taska.. ada yg ty xtakut ke antar taska??? Mmm dgn kes2 yg berleluasa sekrg... mmm ms decide nk pilih taska tu kami g gk survey.. first tgk kt web jkm senarai taska2 yg berdaftar kt kemaman ni... pastu kol la taska2 tu ty bdk2 dia jaga brp ramai, harga, bla bla.. semua ah ty...pastu g taska lak survey keadaan.. g la masa tghari je ms diorg wt aktivit so bolehla tgk ape aktivit diorg buat... pastu seblm antar i g skali lg utk byr yuran.. so leh tgk time ptg lk diorg buat ape.. so agak berpuas ati la..

After antar taska.. both hero2 tu sgt la suka.. until now.. dh 4 bln antar xde la kesukaran nk antar diorg... diorg ok je.. suka g taska.. pagi2 kejut je ckp nk g sek laju je diorg bangun... taska ada bg buku aktiviti harian.. so tau la diorg mandi brp kali, tukar pampers brp kali, aktiviti ape.. kalo rs xpuas ati leh ty cikgu2 diorg... biasa aktiviti diorg pg je.. dr tghari smpai ptg diorg aktiviti bebas je...

Progress diorg lps antar taska.. mcm nuh dh pandai abc, 123... nuh kan mcm lmbt skit ckp n now dh petah ckp sikit.. luth pun kalo org ckp 123 mulala nk kluarkan jari2 nye...

For me antar taska dn pengasuh ada pro n kontra nye.. yela xleh nk expect 100% perfect.. kalo nk perfect sila jaga anak sendiri kn... yg penting kena rajin survey, rajin buat spot check... for me kalo anak2 hepi masa nk g tu diorg nk je g rs xde prob... blk taska ke blk pengasuh slalu je ty mcm2 kt Nuh dn suruh dia bercerita ape aktiviti dia.. so far Alhamdulillah penjaga2 hero2 ni semua baik2... i tau hero2 kami tu mmg agak lincah, dn sgt2la aktif.. kalo x xkn ibu leh xsanggupkn.. doa dn tawakal jela ms hantar tu...

Nk jd WAHM.. mmm ntahla.. mcm xreti lak keja smbil jd housewife.. kalo dh dok rumah tu mmg bz xsempaf nk tgk benda lain... hahaha i je kot camni...  

Jd doakan anak2 kt semua sentiasa dalam perlindungan Nya ye...


Monday, November 10, 2014

tudung aidijuma to letgo

Salam..

Nk letgo my personal collection aidijuma.. mostly design 2014 sbb old season byk dh letgo kt group...
No 1  white label new- rm11..
No  4 white label preloved - rm7
No 5 - 8 new black label - rm30

*yg lain dh sold..

Yg atas new bl - rm30
yg bwh kiri bl - sama mcm no 8 gmbr atas - rm30
yg bwh kanan green label - rm20 - sold

Last but not least nk lepaskan koleksi kesygn. Harga agak mahal sbb dpt pun mahal...
Real photo ada tp lupa amek.. preloved rm150...

Ada garden cream juga utk dilpskan tp xigt simpan mana sbb masa pindah byk beg kn... kena cr dl.. garden cream ni kena tunggu iklan lain la.. so kalo watsap jgn ty garden ni dl...


Sape minat leh watsap sy 0127146203.. price not inc postage.. add rm6 utk sm ye....

Sunday, November 9, 2014

Kenduri doa selamat....

Salam...

Alhamdulillah selesai dh majlis kenduri doa selamat malam tadi untuk teratak kami... majlis kecil-kecilan je.. jemput orang surau, sedara mara dan jiran tetangga je... tapi kan... satu gambar masa majlis pun xde huhuhu...
Xmeriah gk majlis sbb dua dua hero mama dah tido seblm majlis bermula... sebab dua2 xtdo siang.. sibuk kemas rumah...

Menu mlm td nasi bariani.. papa dn mama yang masak... ramai ckp sedap.. mmg sedap dn bombastik nasi.. sape2 nk tempah area johor tu lehla pm i hehehe.. sesuka ati je kn.. papa bukan la tukang masak pun hehehe... cuma tetamu yg dtg siap ty guna katering mana semua sebab sedap.. malangnye ayah sy xpernah amek tempahan pun...

Pd rakan2 yg xdijemput tu... maaf bkn xnk jemput tp sbb kami buat kecil2an je.. asal buat dr xbuat kn.. sbb en hubby br blk... dn dia nk g plak khamis ni.. so majlis agakla kelam kabut..

Anyway ramai yg puji warna dinding cantik.. pandai pilih kaler.. light blue gitu.. tp nmpk mcm ijau2.. pastu pernah cite x yg dr pintu direct nmpk terus dapur.. pastu ada beam plaster yang cantik.. so kalo nk cover dgn langsir syg la xnmpk beam tu.. eh pernah cite ke??? Mmm kalo xpernah ni nk cite la.. so sbb nk kenduri kn xnkla org tgh baca doa selamat tu nmpk org dapur kelam kabut kn.. so i tempah langsir.. at first igt nk tempah dgn kamdar.. sbb murah je.. tp diorg ckp amek masa sebln.. mak aiii.. last2 tempah kt kedai cina kt bandar kemaman.. seminggu lebih.. ngam2 sehari nk kenduri tu g amek...

Sbb nk nmpk beam tu eh nama dia beam ke?? Pasang la langsir belah dalam.. so cr corak yg dpn blkg hampir sama.. sama langsir dgn langsir bilik...langsir tingkap lain lak corak... dh cite entry sblm ni kn langsir yg colourful satu rumah... maaf kerusi berterabur br lps kenduri katakan...

Mmm dh terpesong cite.. ok insyaAllah kalo ada rezeki lebih nk buat skali lg.. nk jamu mmbr opis dn kwn2 hubby gk.. masa tu leh la jemput kwn2 kemaman smpai ke kuantan sana.... menu xdela nasi bariani kot.. sian lk tgk papa penat2 masak.... insyaAllah nk buat besday qayyum ke.. waaa lama lg bln 2 tu.. xpe yg penting niat ada..

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014