Wednesday, November 12, 2014

Bekerja demi anak2....

Salam....

Br seminggu en hubby blk kena panggil pulak.. xpuas anak2 termasuk mama la hahaha nk bermanja2... sepanjang en hubby blk ari tu dia xmasum opis pun so bykla keja2 tertunggak dia sempat buat... plus uruskan kenduri ari tu...

En hubby mmg ayah yg penyayang.. bdk dua org tu pun mmg baik dgn en hubby.. org ckp kalo anak lelaki baik dgn mak tp my 2 hero xpun.. mak nye garang sgt kot hahaha.... masa en hubby ada kt rumah makan, mandi, susu bdk2 ni mmg diuruskan oleh en hubby la... mama goyang kaki ke.. xdela mama wtla keja2 lain....

Last month plg lama la ayah g.. hampir sebln.. mcm org gila gk mama hahaha.. yela biasa ayah byk handle.. mama bukanla manja tp bila semua kena wt sendiri pastu lama lk ayah tinggalkan kami mcm meroyan gkla mama.. hahaha meroyan terus...

Sepanjang ayah xde budak2 ni wt perangai gk.. esp nuh.. sbb dia sgtla sgt rapat dgn ayah.. makan ya Allah puas pkir nk suh makan ape.. mama masak mcm2 ni still xnk mkn gk.... tp bila ayah blk nasi lauk kicap je berpinggan2 abis...  tu xmasuk dia wt perangai lain.. nk perhatian.. maklumla ada mama je tmpt meluah perasaan....

Bila ayah blk baru ni hepi je bdk2 ni.. tp tetiba ayah kena g blk... ty nuh ayah nk naik kapal lg.. dia ckp xyahla ayah dok rumah je... hepi agaknye sepnjg ayah blk dok rumah je...

Kdg2 terdetik gk ati.. sian bdk2 ni asyik kena tinggal je. Baca fb org dok sedih tinggal anak g keja.. g keja je tu.. tp kami slalu kena tinggal anak2 sbb outstation maupun g offshore..  sbb tu kalo time kami xg mana2 kalau boleh antar anak selewat yg mungkin dn amek anak seawal yg mungkin.. supaya masa dgn anak2 tu lama sikit...syukurla dok kt kawasan yg 15 min je nk g keja... kalo ada masa gk g je dok hotel yg dkt2 pun jdla utk anak2 hepi mandi kolam or merasa g holiday walaupun dekat je pun....

Harap2 mereka paham keja mak ayah diorg ni yg kluar mencr rezeki... terpkir nk cr keja lain?? dh basi cite ni hehehe..doa jela byk2 dn tawakkal.. kt mmg byk perancangan tp rancangan Allah lg baik kn....


Tuesday, November 11, 2014

Pengasuh, Taska, WAHM..

Salam....

Mmmm sekrg byk kes pengasuh dn taska dera budak... siap kena ikat la.. paksa makan ubat la... pukul budakla... mcm2 kes.. me as a mother mestila rs kerisauan melanda kn bila kes2 camni berlaku...

Anak2 i wt masa ni Alhamdulillahla belum nmpk unsur2 penderaan kt rumah pengasuh dn taska... nuh plg ramai pengasuh since baby... bertukar2. Paling lama dgn arwah umi dia kt binjai... ye dh xde dh umi dia... sedih lk bila dengar berita... umi jaga Nuh since dia 7 bln sejak umi terdahulu xmo jaga sbb Nuh asyik nangis je... pastu smpai umur Nuh 2 thn lbh... masa akhir2 nk antar rumah dia Nuh ari2 meraung xnk turun... nape kami tukar pengasuh sbb umi dia sakit mcm kena buatan org.. xigt org xigt ape2.. pastu kurus je xmkn.. mmmm siap ada org ckp nuh meraung2 sbb dia 'nampak' kot huhuhuhu...br je dpt berita umi diorg dh xde.. sedih pun ada sbb umi diorg baik sgt orgnye....

Pastu kami tukar pengasuh kt area rumah sekrg.. ms nk tukar tu jenuh gk cr.. g interview sorg2.. last2 pilih ibu dia.. tu pun xlama.. ibu xsanggup jaga dua hero ni... huhuhu.... so kami buat keputusan antar taska je..

So sekrg nuh dn luth dua2 dok taska.. ada yg ty xtakut ke antar taska??? Mmm dgn kes2 yg berleluasa sekrg... mmm ms decide nk pilih taska tu kami g gk survey.. first tgk kt web jkm senarai taska2 yg berdaftar kt kemaman ni... pastu kol la taska2 tu ty bdk2 dia jaga brp ramai, harga, bla bla.. semua ah ty...pastu g taska lak survey keadaan.. g la masa tghari je ms diorg wt aktivit so bolehla tgk ape aktivit diorg buat... pastu seblm antar i g skali lg utk byr yuran.. so leh tgk time ptg lk diorg buat ape.. so agak berpuas ati la..

After antar taska.. both hero2 tu sgt la suka.. until now.. dh 4 bln antar xde la kesukaran nk antar diorg... diorg ok je.. suka g taska.. pagi2 kejut je ckp nk g sek laju je diorg bangun... taska ada bg buku aktiviti harian.. so tau la diorg mandi brp kali, tukar pampers brp kali, aktiviti ape.. kalo rs xpuas ati leh ty cikgu2 diorg... biasa aktiviti diorg pg je.. dr tghari smpai ptg diorg aktiviti bebas je...

Progress diorg lps antar taska.. mcm nuh dh pandai abc, 123... nuh kan mcm lmbt skit ckp n now dh petah ckp sikit.. luth pun kalo org ckp 123 mulala nk kluarkan jari2 nye...

For me antar taska dn pengasuh ada pro n kontra nye.. yela xleh nk expect 100% perfect.. kalo nk perfect sila jaga anak sendiri kn... yg penting kena rajin survey, rajin buat spot check... for me kalo anak2 hepi masa nk g tu diorg nk je g rs xde prob... blk taska ke blk pengasuh slalu je ty mcm2 kt Nuh dn suruh dia bercerita ape aktiviti dia.. so far Alhamdulillah penjaga2 hero2 ni semua baik2... i tau hero2 kami tu mmg agak lincah, dn sgt2la aktif.. kalo x xkn ibu leh xsanggupkn.. doa dn tawakal jela ms hantar tu...

Nk jd WAHM.. mmm ntahla.. mcm xreti lak keja smbil jd housewife.. kalo dh dok rumah tu mmg bz xsempaf nk tgk benda lain... hahaha i je kot camni...  

Jd doakan anak2 kt semua sentiasa dalam perlindungan Nya ye...


Monday, November 10, 2014

tudung aidijuma to letgo

Salam..

Nk letgo my personal collection aidijuma.. mostly design 2014 sbb old season byk dh letgo kt group...
No 1  white label new- rm11..
No  4 white label preloved - rm7
No 5 - 8 new black label - rm30

*yg lain dh sold..

Yg atas new bl - rm30
yg bwh kiri bl - sama mcm no 8 gmbr atas - rm30
yg bwh kanan green label - rm20 - sold

Last but not least nk lepaskan koleksi kesygn. Harga agak mahal sbb dpt pun mahal...
Real photo ada tp lupa amek.. preloved rm150...

Ada garden cream juga utk dilpskan tp xigt simpan mana sbb masa pindah byk beg kn... kena cr dl.. garden cream ni kena tunggu iklan lain la.. so kalo watsap jgn ty garden ni dl...


Sape minat leh watsap sy 0127146203.. price not inc postage.. add rm6 utk sm ye....

Sunday, November 9, 2014

Kenduri doa selamat....

Salam...

Alhamdulillah selesai dh majlis kenduri doa selamat malam tadi untuk teratak kami... majlis kecil-kecilan je.. jemput orang surau, sedara mara dan jiran tetangga je... tapi kan... satu gambar masa majlis pun xde huhuhu...
Xmeriah gk majlis sbb dua dua hero mama dah tido seblm majlis bermula... sebab dua2 xtdo siang.. sibuk kemas rumah...

Menu mlm td nasi bariani.. papa dn mama yang masak... ramai ckp sedap.. mmg sedap dn bombastik nasi.. sape2 nk tempah area johor tu lehla pm i hehehe.. sesuka ati je kn.. papa bukan la tukang masak pun hehehe... cuma tetamu yg dtg siap ty guna katering mana semua sebab sedap.. malangnye ayah sy xpernah amek tempahan pun...

Pd rakan2 yg xdijemput tu... maaf bkn xnk jemput tp sbb kami buat kecil2an je.. asal buat dr xbuat kn.. sbb en hubby br blk... dn dia nk g plak khamis ni.. so majlis agakla kelam kabut..

Anyway ramai yg puji warna dinding cantik.. pandai pilih kaler.. light blue gitu.. tp nmpk mcm ijau2.. pastu pernah cite x yg dr pintu direct nmpk terus dapur.. pastu ada beam plaster yang cantik.. so kalo nk cover dgn langsir syg la xnmpk beam tu.. eh pernah cite ke??? Mmm kalo xpernah ni nk cite la.. so sbb nk kenduri kn xnkla org tgh baca doa selamat tu nmpk org dapur kelam kabut kn.. so i tempah langsir.. at first igt nk tempah dgn kamdar.. sbb murah je.. tp diorg ckp amek masa sebln.. mak aiii.. last2 tempah kt kedai cina kt bandar kemaman.. seminggu lebih.. ngam2 sehari nk kenduri tu g amek...

Sbb nk nmpk beam tu eh nama dia beam ke?? Pasang la langsir belah dalam.. so cr corak yg dpn blkg hampir sama.. sama langsir dgn langsir bilik...langsir tingkap lain lak corak... dh cite entry sblm ni kn langsir yg colourful satu rumah... maaf kerusi berterabur br lps kenduri katakan...

Mmm dh terpesong cite.. ok insyaAllah kalo ada rezeki lebih nk buat skali lg.. nk jamu mmbr opis dn kwn2 hubby gk.. masa tu leh la jemput kwn2 kemaman smpai ke kuantan sana.... menu xdela nasi bariani kot.. sian lk tgk papa penat2 masak.... insyaAllah nk buat besday qayyum ke.. waaa lama lg bln 2 tu.. xpe yg penting niat ada..

Wednesday, November 5, 2014

Setlh sebln...

Salam....

Dh sebln lbh dh duduk rumah baru.... tp xde ape2 majlis ape2 pun.. yela lps pindah tu terus en hubby g offshore.. pastu sebln br nk blk.... huhuhuhu sadis....

Ok... act xde ape2 progress deco mengdeco pun rumah ni.. sama ada i yg xreti deco atau xde idea atau xde semangat xtau la... xcreative kot.. jeles tgk rumah org cantik2... tp bila ada umah sendiri terus blur... hahaha sedih lama kena tinggal dn penat uruskan 2 org bdk tu jd mls kot...

Anyway dinding rumah dh slmat diconteng oleh 2 hero2 ni.. masa kt umah sewa dl baik je diorg letak pen merata xde pun perasaan nk conteng umah sewa.. so should be the same la kan.. rupenye x.. lambat perasan diorg conteng menyebabkan dh byk pun luahan perasaan diorg kt dinding rumah tu... xtau camne nk cover. Thinking of cat balik??? Mcm xberbaloi... br je settle byr contractor... rs nk pasang wallpaper sbb ada je kan wallpaper murah2 yg leh diy kn.. plan nk pasang half je and put border... mcm xup to date je kn.. sbb xmampu dr segi kewangan dn tenaga nk psg semua dinding.. so misi mencr wallpaper bermula dh....

Lps tu nk share tmpt tv... mcm tinggi je en hubby pasang.. katanye sbb takut anak2 capai.. sudahnye mendongak tgk tv.. pastu ruang tgk tv tu kecik je.. xsesuai ltk sofa... huhuhu....

Tu tv dpt masa banjir ari tu.. bagus tv ni sbb kalo lupa tutup dn kt tutup astro je dia akan automatic off... pastu hiasan atas tv igt nk bukak blk... nk ltk frame2 lain lak... tunggu en hubby blk.. byk sgt frame ms hadiah kawen dn ms farewell ari tu br nk pasang kt rumah br ni...

Frame tempah kt airis wall deco.. byk gk frame tempah dgn dia time offer... biasa amek masa sikit.. tp nk urgent dia pun boleh bg cuma charge lebih sikit la...

Cite psl ruang mkn.. ni ruang mkn tetamu.. at first xnk pun kerusi jati.. nk yg design modern.. tp bila kes banjir ari tu ku tempah gk jati tp ada kain gk.. huhuhu...

Langsir rumah.. pakai yg ready made je.. pastu mula la br terpkir nk pasang lansir kt pintu blk.. sudahnye langsir mcm2 kaler ada kt rumah tu huhuhu... nnt la ku ckp dgn hubby tunggu raya thn dpn la br pakai langsir yg cantik2...

Dapur lk kabinet xtempah lg.. kami lum ada budget.. g tambah awning lk kt dpn dl.. tunggula bonus ujung thn ke kalo ada hahaha...

Last but not least... cf atau ccc br nk apply hahaha... selps sebln duduk.. xpela moga everything ok la.. lps ni ada resources ada idea leh la start pkir nk ubah keadaan rumah tu kn....


HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014