Sunday, June 21, 2015

Ramadhan ke 4

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dh Ramadhan ke 4... tengok calendar wow nk masuk minggu akhir June dh.. minggu ni dh gaji dh..

Ok bln Ramadhan ni company I blk kol 4.30.. katanye sbb lunch dia bg rehat setgh jam.. huhuhu..tp en hubby blk kol 4.. bersyukur la dok kt Kemaman je bkn kt tengah Bandar sana.. xperlu lalu jem sgt.. ada la jem sikit2 sbb traffic light.. tp satu tu jela.. so kol 5 or plg lmbt 5.15 la leh smpai umah dh... untung x untung x hehehe... tp tetap frust xdpt blk kol 4 huhuhu... sebnrnye xde alasan pun xleh masak kan untk berbuka.. ok ada alasan mak buyung xlarat nk masak hahaha... tp mmg first day tu flat gile la.. siap kluar blk masa berbuka.. sahur pun sama.. so tu adalah alasan utk suruh en hubby beli je lauk pauk kt mana2 la...ramai je yg jual tinggal sedap xsedap je or basi xbasi je..hahaha lehla plak kan..

Semlm sabtu xkeja br la berazam nk gagah kan diri memasak.. so dapur mmg lama xberasap.. mcmla bini ni alahan sgt kn.. so mmg xde ape2 bahan2 mentah.. kol 12 tgh hari tu leh g shopping beli brg dapur.. lum gaji xleh la nk shopping beriye2 huhuhu... bdk2 dua org tu leh plak ngamuk2 nk air la nk yugort la nk coklat la.. puasa ok.. time blk tu Qayyum leh plak slurppp minum air yg sejuk tu di tgh2 panas jem plak Bandar kemaman.. siap offer mama dn ayah lg.. bkn offer tp paksa tu.. ckp "dap ma dap ma".. hahaha dugaan kn tu... igt nk jln2 cr barang lain at last blk je rumah sbb nk simpan tenaga memasak ye la tu kn....

ok jd ramdhan ke 3 br I main masak2 kt dapur.. masak sambal sotong je pun... dn sambal goreng.. sambal goreng ni mcm2 versi.. I masak versi family mak I la.. sambal goreng ni org jawa la gelemernya kan... eh entah yg pasti en hubby xpernah mkn seblm2 ni dn dia suka sgt makan..
Rupe my sambal goreng... mmm mcm xmenarik.. senang je masak ni.. memula goreng kentang, tauhu, tempe bg garing..seblm tu semua potong dadu... act dlm tu sukati korg la nk letak ape.. tp ni ape I letak la..lps tu ketepikan.. then tumis lada sikit.. pastu masukkan sumber haiwan.. hahaha sambal goreng ni I letak paru.. kalau paru xde biasa letak hati or pedal ayam je.. kali ni en hubby request letak paru.. semangat dia beli 1 kilo paru kt pasar.. gunanye sikit je.. sudahnye minggu ni kena lauk paru jela.. ok lps letak paru campak lak bahan2 yg digoreng td... letak cili potong.. ikutla nk cili padi ke cili biasa.. pastu ltk sohoon pastu letak kicap.. goreng siap la...letakla garam sikit kalau tak tawar...

Sambal goreng ni dl mama slalu bekalkan bwk blk asrama.. ala2 sambal tumis yg digoreng garing tu... ketahanan dia I xpasti lak sbb ktorg suka mkn ratah gitu pun sedap even masak byk kejap je abis...

ok cite psl sambal goreng lak.. semlm ada beli ikan sikit.. jdnye ari ni rs nk masak singgang lak plak.. masak singgang pun senang je.. semudah abc.. hahaha ye la tu..

ok dh dh la tu cite psl mknan.. Alhamdulillah keadaan mak buyung ni ok sikit lps 4 ramadhan.. mcm la first time puasa time ngandung kn.. dh byk kali pun tp kali ni rs lain mcm sikit huhuhu.... dn 4 ramadhan ni dh achieve target one day one juzuk... wt masa ni masih in track la... mintak2 konsisten la smpai ujung ramadhan or selama2nye hehehe..

selamat berbuka puasa semua...

Thursday, June 18, 2015

Salam Ramadhan

Assalamualaikum...



Waa semangat 1st Ramadhan dh update blog... semlm dpt watsap dr adik ipar now di UPSI.. Her first Ramadhan jauh dr family... sedih je dia.. mmm I ckp xpe semua ni akan jd kenangan yg xdpt dilupekan... me since form 1 dh sambut Ramadhan jauh dr family...

rindu nk berterawikh kt masjid sbnrnye.. tp semlm ajak nuh g semayang dia ckp mama g la iman nk duduk rumah je.. baju pun xde... adeh anak bujang mama sorg ni.. qayyum lk lum isyak dh berdengkur tdo... so terawikh sorg diri kkela  

kalau dipikirkan en hubby xpernah lg full berpuasa kt umah.. ada je g laut even smpai syawal kt sana.. rasa tahun ni insyaAllah dia akan bersama kami di darat hingga syawal nnt...

azam ramadhan thn ni bkn je puasa mkn dn minum tp puasa nafsu shopping dn bazar.. target nk khatam quran ramadhan ni... Alhamdulillah 1st ramadhan ni smpai subuh td lg 3 helai nk abiskan juzuk pertama.. minta2 konsisten la ye...

mmmm ok nk wish salam ramadhan buat semua... maaf zahir dn batin.. selanaat berterawikh, selamat bersahur dn selamat berbuka....

Tuesday, June 16, 2015

Lama menghilang

Salam...

ari tu ckp nk update blog tp xterupdate2.. even xde yg baca tp blog ni dah macam diari ni.. kita luahkan apa yg terbuku di hati.. hehehe..

Ok... we start our story with this..
Alhamdulillah genap 5 tahun dirikan rumah tangga.. dulu masa first anniversary bkn main cite panjang2 kan camne leh jumpe en hubby..siap 2 episode lg.. now dh 5 hari berlalu.. baru nk war-warkan kt sini.. mmm 5 thn ni xde ape2 celebration pun.. mungkin kami bkn kaki2 jiwang hahaha... xpun bkn kemestian pun nk sambut.. lgpun masa anniversary tu beg I hilang kt Kuantan Airport.. bukan hilang tp diorg tertegl kt KLIA.. marah sgt tu maa tu....

Lps tu nk story...
tadaaa.. kandungan ke 4 anak ke 3 insyaAllah.. tercapai gk hasrat I nk anak 2 tahun sorg.. larat ke ramai2 hahaha.. ala anak2 kan rezeki Allah...insyaAllah boleh kot.. ok due bln 11 nnt... dh 18 wks dh pun... masa tu si Qayyum dh 2 tahun 9 bln dh.. almost 3 years dh... ok kot hehehe...mmm tetiba sian Qayyum x byk kt stori2 kt sini.. tp kt fb bersepah2 muka dia kan.... lepas tu rasa nk pencen la.. seketika or selama2nya.. nnt akan di bawa ke perbincangan keluarga.. sbb dh 3 series xlarat dh nk ngandung2 ni hahaha...

mmm actually byk lg benda nk luahkan tp mcm xkesampaian je sekrg.. sekrg rumah dh masuk streamyx so harapan berinternet, berblogging dgn jayanya dia rumah tu bolehla kn....

kalau ada masa (hahaha bile la ada masa tu kn) kt coret2 lg....

Monday, April 27, 2015

bersawang...

Salam...

Lama xupdate blog... bersawang dh... bz sekrg.. sejak tukar company ni mls nk update blog...

mmmm ramai yg jenguk blog sbb tudung aidijuma kn... dukacita dimaklumkan semua old season sy dh abis sy letgo.. ada yg bg free lg mcm sf merah tu.. rs defect teruk sgt I bg free je.. yg pink pun dh letgo murah2 je.. sorry ye mana watsap xberbalas tu...

kalo nk beli aj I ada yg baru2 je.. sy bkn reseller tp jual sendirinye je.. beli tp xpakai...

now rs nk letgo nealofar babe n basic colour hitam dn puple.. ada nk beli ke hahaha.... kalo nk watsap la 0127146203...

hehehe mmg minat nk niaga online tp br nak serius bz la sgt2.. camno la nk berbisnes secara serius kn...

ok.. moga rezeki keluarga kami tahun ni bertambah2.. maklumla dh berabis2an tahun lps kn..

nnt ada masa dn ada mood kt update lg k...

Monday, December 22, 2014

Gelombang ke 3...

Salam.


Iye ye nk update blog slalu.. tp x selalu dh jdnye.. hehehe..


Now dh leh update kt laptop.. suke sgt2 hehehe.. makin rajin la lps ni...


xleh panjang2 tulis... sbb lps ni ada audit.. dok tunggu client dtg ni...


anyway sekrg bln 12.. means musim tengkujuh dtg..skrg gelombang ke 3 kot melanda Terengganu.. gelombang pertama dn kedua Alhamdulillah kemaman selamat.. gelombang ke 3 tgh berjaga2.. dgr mcm semakin buruk dr yg ke pertama dn ke dua sbb air pasang besar esok.. kalau bertembung..mmmm mintak2 dijauhkan..


doakan kami semua di sini.. kalau ada masa ku update lg.... yela byk cite tergantung kan.... hope kami semua selamat.. risau tgk gmbr2 banjir org post.. lgpun en suami xde di sini.. nun jauh kt Bintulu dia sekrg.... Aminnn

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014