HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>

Tuesday, July 1, 2014

Last minit planning

Salam,,

Cerita dh basi pun... cerite last month..

Dari bulan 5 aku dn hubby sgtla bz..hubby g offshore dia blk aku lk g outstation.. kdg2 smpai dua2 xde.. anak2 terpaksa pos ke kuala trg.. nk wt camne keja camni.. kena keja keras nk masuk rumah baru huhuhu.. ikutkan ati nk berenti je.. tp lum bg resign letter bos dh pujuk dn ampu mcm2 hehe...

So last month ntah camne rasa nk bwk anak2 jalan sempena kepulangan suami... tp suami lk xkompem blk bila..so igt nk bwk dekat2 sini jela... yela kt trg dn pahang ni byk je destinasi menarik kan hehehe... masa tu cuti sek..makanye hotel2 dn resort2 agakla full dn cekik darah harganye.. plan asal nk bwk diorg g gambang tp pkir2 cuti sek mesti nampak org dr laut je...

mmm last2 booking de rhu beach resort pahang je.. hehehe sbb org ckp kolam dia penuh kan.. ku booking online.. sbb kol ty dia ckp rate 220-250.. tp bila buat online 200++ je.. murahla bbrp puluh rm.. risiko online yela korg cam confuse eh betul x dh book ni and kena bayar on the spot pakai credit card.. tp biasa pihak hotel akan bg emeil confirmation pd kt... nk booking online dulu biasa ktorg pakai Booking.com.. tp kt booking.com penuh lak.. ku booking guna website de rhu je...

kami check in khamis check out jumaat.. hahaha kejap je pun duduk.. mesti org pkir mcm xberbaloi.. tp sbb laki ku sgt2 la bz ni pun curi2 kluar kapal... kami pilih deluxe room sbb nk ngadap pantai dn kolam... tp khamis2 pun mmg full house hotel tu... parking keta pun xde.. lps check in Nuh ape lg pantang la nmpk kolam sibuk ajak main kolam... ptg tu dlm kol 6 hujan turun so kena la naik hotel...malam tu kami dinner area balok tu je sbb byk je restaurant area de rhu tu..

pg esok sambung mandi kolam... tp sbb pg tu sgt2la ramai org ktorg main kejap je.. pastu bdk2 ni main kt playgraund dia.. kami check out awal kol 11 lbh sbb xmau bolok kalo ramai2 check out...

ok so far psl de rhu kan... okla kolam dia mmg best..utk budak2 kolam dia besar.. tp kalo cuti sekolah terlalu ramai mmg xbest la kn.. huhuhu.. bilik dia okla mcm biasa je.. kami xde prob hotel dia.. pastu breakfast ok ok je xbest sgt.... maybe ramai sgt kot masa tu... pastu hotel ni xde lift.. kami dh la barang byk dgn anak2 lg mmg mengah la gk... lg ape ek.. so far okla percutian last minit dn unplanned sgt ni.. Nuh pun suka dok sini.. dia panggil de rhu tu rumah.. ms blk rumah kami sibuk marah nape x blk "rumah"... rumah kami dia panggil rumah iman.. kalo g kuantan mesti lalu de rhu kan mesti dia sibuk suruh belok.. maybe sbb dia boleh mandi kolam kn tu suka sgt tu...

k la mari layan gambar2 dlm phone ni..







Thursday, June 26, 2014

adik luth qayyum yg aktif



Salam.. lama x update pasal anak2... boring je pun blog ni... ok kali ni nk cite psl adik qayyum...

Adik Qayyum ni masa dia kecik semua ckp dia ni baik je... mesti x aktif dn lasak mcm abg dia.. sbb ms kecik dia baik je x meragam mcm Iman...

mmm rupenye silap sangkaan diorg.. Adik Qayyum rupenye lg lasak dr abgnye huhuhu.. sgtla berani dr semua segi.. satu je dia takut takut bila org tinggalkan dia... mmm xtaula dia belajar dr abg dia pastu add skill baru yg buat dia jd camtu entahla kan hehehe....

ok antara benda yg dia wt mama pening kepala
--- suka kemas dapur.. dulu Iman xkacau pun periuk belanga... ni pagi2 dh susun semua benda kt rak tu... abis bersepah dapur..
--- suka lompat dr atas kerusi tempat nyandar ke tmpt duduk sofa.. kira terjun dr tmpt tinggi.. kita ngeri tkt dia jatuh kena bucu meja tp suka je gelak2 suka...
--- pernah tumpahkan satu softlan yg mama br beli.. suka dia tgk softlan tu mengalir kt dia.. siap gelak2 lg huhuhu
--- suka sgt kt vacuum.. kalo abg iman takut dgn vacuum.. kalau mama nk vacuum umah masa tu la dia pun nk vacuum gk....
--- suka kemas pampers.. dia akan keluarkan semua pampers dn sepahkan satu rumah.. motif xtau la huhuhuhu
--- mmg keja dia suka selerakkan rumah... kita susun elok2 dia selerakkan satu umah..huhuhu nangis tgk rumah sekrg..
--- suka amek brg mama ke ayah dia pastu buang dlm tong sampah or luar rumah... pernah cr handphone ilang pastu pernah jumpa dlm tong sampah skali luar tingkap skali.. anyway kad atm ayah dia ilangkan smpi sekrg xjumpe....kot2 dh buang dlm tong sampah kot.

tula qayyum..ligat betul dia... dia ni sgt berani.. dgn binatang xtakut dgn bayang2 xtakut... tp dia sgt2 la manja... sbb manja kot nakal sgt kot huhuhu... ada org ty camne la sy manage 2 hero esp masa ayah dia g offshore... senang x termanage pun hehehe...asyik jd tarzan dh hehehe smpai jiran seblh pun tegur huhuhuhu malu i...

tp bila qayyum tdo tgk muka dia besar dh anak mama rasa... mcm rs br semlm cite psl ngandungkan dia kan.. now dh sethn lbh dh... sayang anak2 mama ni semua :)




---

Sunday, May 11, 2014

Rumah oh rumah... xsiap huhuhu....

Salam..

Lama xupdate pasal rumah.. actually mood excited mcm berkurang sbb kontractor kami mcm melambat2kan je nk siapkan rumah kami.... asyik kena follow up je... kisahnye sbb dia amek byk sgt projek sedangkan pekerja dia ada beberapa org je...dn semua yg buat dgn dia nak rumah siap sebelum raya.. jadinya kontraktor pun mcm terkejar2 la huhuhu.. sabo jela..

Lepas tu en hubby lak g sibuk g laut... makanye byk benda nk kena settlekan tertangguh... bila buat rumah ni kontraktor akan claim dgn bank tiga kali.. masa rumah siap 35%, 65% dn final claim.. kontraktor kami dh claim 35% ari tu.. masa nk claim 65% lak en hubby xde sini.. nk claim kena pelukis pelan approve dl rumah tu mmg siap 65%.. pelukis pelan kami lk di kuala trg.. makanye aku drive sorg2 g kuala trg g jumpe pelukis pelan.. yg xtahan siap gaduh2 lg dgn pelukis pelan.. sbb job dia slalu delay pastu charge melampau.. lega rasanye dpt melepaskan ape yg terbuku di hati sbb selama ni en suami yg berhubung dgn pelukis pelan tu.. ok closed cased dh tu.. bila pelukis pelan dh approve en suami lak xde nk sign borang claim tu huhuhu.. sabo jela..

Bila en hubby blk.. ku lk kena outstation g Miri.. sedih kan anak2.. ayah blk mak pergi lak.. contractor kol lak suh g Kuantan utk pilih design Mozek... sbb en hubby blk jap je dn kena g blk maka en hubby g Kuantan bwk anak2 g kedai mozek.. memula dia watsap aku suh pilihkan.. ku tgh meeting dgn shell xkan nk telek satu2. maka ku serahkan bulat2 pd en suami decide... actually kontraktor dh ada budget mozek yg dlm harga rumah kami.. kalo kami nk yg lain boleh maka silala tambah sendiri... so kami tmbah mozek size besar sikit utk ruang tamu.. yg lain follow kontraktor je.. xtau la tmbh brp sbb org kedai tu x kira lg...



yg dia atas tu utk dapur... yg no 3 utk porch keta... yg bwh lupa dh en hubby ckp utk ape hehehe... nila gmbr watsap yg dia bg.. ruang tamu dn bilik plain je... sbb kami nk umah cpt siap maka kami pilih yg ready stock je so pilihan xbyk.. kalo ikut katalog mmg byk design cun2.. kena order dn mkn masa sebln..hohoho lama tu.... anyway en hubby ckp kerani kedai tu baik siap pilihkan utk en hubby lg.. siap ckp mcm blk air tu nnt design dia dia akan create kan lawa2.. ntah design camne la..ku redha jela sbb nk siap rumah seblm raya kan....

lps tu siling... ikut kontraktor siling kapur design kosong je utk rumah....tp cina tu masa ukur rumah tu kol en hubby kot2 la nk tmbh or nk tukar design leh la... ku ada audit masa temujanji dgn cina tu... so en hubby yg pilih.. bagus kan ku serah bulat2 pd en suami.. pastu esoknye en hubby dh naik kapal ku lak jumpa cina tu kt D&Y ceiling kedai dia kt bakau tinggi kemaman utk kira brp kos yg kami tmbh dn design lampu camne... huhuhu kos tukar ruang tamu dn family area 3k tu huhuhu.... tu tmbh je kos satu rumah ku xtau brp... so kami kena bayo depo dulu utk order brg.. brg smpai byr another half dn dh siap br bayo full... depo 300 je pun.... mmm tunggu gk cina tu kol kalo brg dh smpai tp xkol2.. semlm tergerak ati nk tgk umah sekali tgk siling dh siap pasang dh...

mmm tetiba rs mcm xlawa lk siling bulat letak kipas tu hahaha.... mcm xcomel je.. mmm xpela dh pasang pun.. hehehe... oh ye std kontraktor selapis je tp gatal kn suh diorg buat 2 lapis....dn kerawang2 kt laluan tu pun en hubby yg minat nk tmbh.. kalo ikut aku kosong je hahaha.. tu yg smpai 3k menambah...

ok semlm kami g tgk grill.. rumah xsiap leh plak order grill.. xpela nnt dh siap terus je tepek kt pintu dn tingkap tu.... kami amek kontraktor kampung je... act mmbr hubby amek dgn dia dl.. pastu tgk mcm cun je... siap kami g bengkel dia semlm tgk hasil grill yg dh siap... kami amek design biasa2 aje xde bunga2... cuma sliding door nye grill suh tmbh bunga2 sikit.. rumah kami ada satu sliding door, 1 pintu blkg, 1 pintu 11/2 daun, tingkap 2 panel ada 7, 3 panel ada 3...fuhh byk gk grill nye.. ku budget lebih la 5k... so after kira2 org tu quote 4.5k.. dia ckp yg bunga2 sikit2 tu dia xcharge pun..kira halal... xtau la mahal ke murah.. standard kot org buat ribu2... langsir umah ku dah beli... hahaha ikut standard tinggi jela... sbb nk duduk seblm raya mana la ada tailor nk jahitlangsir kan.. so ku suruh  mother in law jahit bodoh je.... nnt thn dpn nye raya la plak jahit langisr cun2 kan....

dn last weeken pun kami sempat beli kipas dn lampu utk rumah baru.. beli kt kuala trg... so arge benda alah lampu ni org panggil ape yg gmbr bawah ni survey2 kedai byk kedai gk kt sana.. ku nk kosong je xnk ada ukir2 tu tp byk kedai xde stok.. so beli dua jenis.. yg mahal sikit satu rm17.. yg murah rm12.. harga sekali mentol..  ada 34 biji lampu satu rumah dekat rm400 gkla...

beli kipas gk... utk blk dn dapur.. budget ciput so kami beli brand biasa2 je utk ruang ni.. sbb pkir jarang guna.. dia ckp warranty 3 thn.. so ok la kan.. 5 daun rm180... harap ok la kot...huhuhu.. utk ruang family dn ruang tamu yg konon2 akan slalu guna nk beli brand KDK... org ckp KDK dlm 280 kot.. lum beli.. tunggu bln dpn la plak ....kami xde pasang chandilier light ke lampu dinding yg comel2 ke... mmmm cukup kot biasa2 je..

ok antara yg best buat rumah di samping leh design rumah sendiri camnila.. seblm kontraktor pasang dia ty dl kt nk design camne.. mcm mozek walaupun amek yg ready stok.. mcm siling walaupun amek yg murah2 seronok dok belek2 katalog dia..  kalau aku kaya nk rumah cantik2 mcm dlm majalah, mcm dlm group deco, mcm dlm blog yg suka hias2 rumah2.. tp ku sedar kemampuan ku.. ni pun berjimat abis dh.. so ukur baju di badan sendiri jela.. ni pun xsedar duit berkepok2 dh kluar.. sekrg tinggal pasang mozek dn cat je.. dn pagar.. waaaa byk lg sempat ke nk raya???? kabinet dapur lepas raya jela pkir.. duit gak tu huhuhu....

Wednesday, April 16, 2014

Bawal Paisley - Saya Jual :)

Beminat bawal paisley ni..

RM15/pc

RM6 for postage 1-6 helai.

Watssap saya 0127146203.

Progress rumah yg terbaru...




Biarla gambar berbicara... kalau ikutkan 65% siap... lambat gilos wuaaa.. doa2la dpt beraya rumah baru.. mmmm bumbung tu i yg pilih kaler tu.. org ckp grey lg lawa.. huhuhu taste masing2 kot... rasa2 nye nak cat kaler ape ye rumah ni...