Monday, October 20, 2014

QHSE wokshop...aktiviti opis...

Assalamualaikum...

Duduk opis sorg2.. maka mood nk buat kerja xde.. adeh la farhana oii... xpe menikmati saat ni seblm kt pindah opis nnt...

Just not story cerita syawal yg lps.. hahaha xabis cite raya ko.. bkn cite raya tp aktiviti opis ms syawal ari tu.. ada ke buat aktiviti masa syawal.. xde mood betul org nk beraya kn... ok as mentioned before ktorg kena join MECAS dh sbb company kena jual... so before masuk ari tu MECAS dh ajak ktorg join workshop diorg.. ni mmg aktiviti tahunan diorg.. ada dlm procedure lg... kali ni diorg buat kat Hawa Resort kt Janda Baik.. 


Tu aktiviti kami sepanjang kt sana.. so byk training je pun... cite pasal Hawa Resort.. ok tempat yg best kalo nk buat team building ke workshop ke.. kalau siap pernah g janda baik tu taula environment nye camne.. bilik resort dia so so je.. tp i dpt bilik vip room.. so besar la dr others.. xtau nape dia bg i vip room.. vip la sgt kn hehehe... yg lain bilik biasa je katil single.. nk buat family day?? Mm mcm xsesuai je kn... leh google Hawa resort nye web kalo nk details pic...

Ni gmbr air terjun kt resort tu... mm first day and second day training je.. bosan je pun.. dgr org bg ceramah.. pastu ada la workshop sikit2... pastu 2nd day tu ada aktiviti tressure hunt.. waaa masa ni semput ktorg naik bukit redah hutan pastu redah sungai... tp track ktorg amek plg short skali.. siap ckp dgn bdk yg tukang bawak tu xmau g jauh2... dlm hutan tu ada la tergelincir la terjatuh la.. kena pacat la.. tp so far xde la yg smpai injured...




After tresure hunt tu kami ada free time.. jd mandi2 la sungai... masa ni boss pun join mandi sungai.. ada gk yg spend time main bola...


Malam lk ada dinner.. tema dinner jamuan hari raya.. jd semua pakai baju raya.. ada gak yg pakai bj biasa je.. ms dinner ni ada penyampaian anugerah 5 thn dn 10 thn... lps tu semua karaoke.. mmm penganjur mcm xde plan je ms dinner ni.. jd mcm kelam kabut sikit....





Gmbr last ni my 2 big boss tgh karaoke...

So far food nye sgt marveles.. kambing golek tu lazat gile... yg lain okla.. kos nye i xtau sbb bkn i anjurkan hehehe...

Lps dinner tu sempena ari raya bos ajak main mercun.. bos tau yg ajak.. dia dh siap beli dh..hehehe.. bingit gakla main mercun mlm tu.. xtau la org janda baik ckp ape hehehe...

Esoknye.. kami sambung training mcm biasa.. pastu tgharu check out dn pulang... sbb ada dr kl dn ada dr kemaman.. seblm pulang kami singgah mkn durian dl hehehe.. 

Overall okla aktiviti gini.. cuma training tu agak mengantuk sikit.. next year i lak organizer nye.. so ramai dh request mcm2 tmpt dn mcm2 aktiviti.. nntla dipkir2kan.. kalo rajin next year leh share lg include budget...

Last but not least. Here we go my new team mate.. ni xtermasuk yg kt sabah sarawak.. hanya kt semenanjung je.. ni je gmbr group yg i ada.. masa ni seblm nk g tressure hunt..

Sunday, October 19, 2014

Stress....

Salam...

Tajuk pun dh xbest... act stress ni.. first dlm semangat2 nk update blog tp xleh bukak la kt laptop tu.. laptop tu laptop company.. ada limitation kot.. stress mak nk update mcm2 cite..

Camne i leh update ni... sbb i guna hp.. nasibla skrin ni leh tahan la besar xdela kecik.. patut leh request en hubby beli tab lak lps ni.. hahaha byk duit ko kn...

Stress gak sbb lama kena tinggal dgn en hubby.. this time lama gk en hubby g... dia g job jauh lak tu kt bintulu sana... huhuhu.... dh turun offshore pun jauh lg perjalanan nk blk sini... kire2 dkt 3 minggu gk la dia g... blk sini seminggu lbh je nnt pastu g blk.. mcm tula rutin dia lps ni smpai ujung bln 12... me nk uruskan 2 hero tu agakla mencabar... dlm eh hubby xde bkn main lg sorg2 yela nk perhatian.. rindu ayah agaknye.. penat la gak terkejar sana sini... smpai lenguh kaki ni... hubby suh mama dtg sini or my in law ke dtg teman.. tp ckp xyahla kot.. leh uruskan sorg2.. amek ko stress sorg2 huhuhu.. mmm br 2 kalo 3 camno la.. bkn ape mls nk nyusahkan parent kt plus bdk2 ni kalo ada org lain ad mula la lg ngada2 dn nk berkepit je... lgpun tgk kwn2 i yg ditinggalkan suami.. eh tinggal sementara jela ok je tabah je hadapi sabar je semuanye so yakin la boleh.. tp ari2 dok watsap laki ckp penat huhuhu.. xbaik kn...laki tu g cr rezeki.. siap request suh amek maid lg kt laki hahaha... mcmla mampu kn nk amek maid bagai... insyaAllah kalo ada rezeki lbh tula takut gk nk amek.maid2 ni...

Pastu stress keja gk.. bkn sbb my job n responsibilty.. tu ye gk tp masih dpt dibendung..  stress sbb surrounding... now my company kena beli dgn uzma.. so we all yg handle chemical automatic transfer ke chemical company under uzma which is mecas.. end of the month kena pindah opis.. dkt je dr fasa 1 ke fasa 2 je.. environment mecas mak aiii pening kepala.. esp account manager dia.. pening mak nk layan sorg2... kepala lain2 pastu keras kepala masing2... i dh jd org tgh dh kdg2.. huhuhu.. camne la nk dok lama dlm tu kn.. disbbkan perpindahan ni jd i quite la busy smpai satu tahap malas nk buat semua kerja hahaha....

Pastu stress lg pg td nk g keja nk try la baju yg dh lama xpakai.. wuaaa xmuat.. i tau i semakin gemuks.. sbb br ni medical check up dh timbang n dh tau dh.. tp xsedar diri gk.. tp kn dlm penat2 layan 2 hero yg lasak tu xkurus2 gak ke.. tu la kan.. maybe sbb i stress terapinye senang je makan dn makan.. hahaha...

Mmmm cr hadapi stress.. mcm semua tahu amek air sembahyang watla solat sunat dn doa byk2 kt Allah.. tarik nafas panjang2 dn think positive insyaAllah xstress la... dh think positive sbnrnye tp lama2 stress blk hahaha....

Monday, October 13, 2014

Family gathering - part 2

Salam

Ok here we go part2... tp tgh byk keja so update sgtla pantas ye....
Ok ats ni agenda 2 hari masa family day tu... sebelum tu kami siap ada pendaftaran lg ms nk check in... masa smpai agakla kelam kabut sikit.. sbb bilik xready lg.. hanya bbrp org family je dpt blk.. pastu semua xon time lk tu... pendaftaran ni to make sure semua dpt kunci blk masing2 dn dpt agenda sorg satumm siap dpt door gift satu family satu lg...

Pastu aktiviti telematch.... my auntie yg prepare semua aktiviti... ktorg main je... dr yg kecik smpai yg tua main telematch ni.. mcm2 aktiviti... masa telematch ni kami pakai baju sama satu family... here the photo...




Kami buat kt kawasan telematch... wisel, mikrofon, bola dn bbrp alatan lain hotel sediakan.. kami sediakan alatan mcm tepung la, kain ikat kaki la yg remeh2 tu... hotel pun ada sediakan air gk tp xbest dn masam hehehe... kos sewa tapak ni... mmmm xsure lk... rs kami xbyr ape2.. tp xtau la kalo my auntie sponsor kn...

Lps telematch diorg mandi2 kolam lak...

Pastu mlm tu ada dinner lak... tema dinner hari raya.. ms dinner nila penyampaian hadiah game td.. pastu ada la gk indoor game sikit2... pastu ada video family kami dr atuk dn arwah mok, majlis kawen anak2 dn kenangan2 kami semua... layan gmbr yg xbyk sgt ni...




Ari esoknye... ada tressure hunt plak.. kejap je pun tressure huntnye.. cr brg2 yg disembunyikan kt kawasan hotel...then sempat lg bdk2 ni mandi kolam...lps tu packing2 nk blk...  lps lunch kami semua check out...

Ops seblm lupa nk share menu sepanjang kami kt hotel.. breakfast tu std buffer hotel je.. hotel sediakan dinner dn lunch kami... harge dinner rm35 sekepala dn lunch.. rm15 sekepala...


Hehehe amek gmbr laptop je.. secara keseluruhan kami enjoy gathering kali ni... semua pun hepi.. walaupun ada kekurangan sana sini tp okla berdasarkan budget dn first time buat kn... next time kami plan nk buat lg insyaAllah....

Sunday, October 12, 2014

First family gathering

Salam... ni cite dh basi.. cite lepas raya ari tu.. tp saje je nk update kot2 leh jd reference akan dtg....

Ni cite psl family belah mama i nk wt family gathering.. my atuk ada 9 anak... cucu2 lak ramai mmmm mls nk kira hehehe.. agak2 la kalo sorg ada anak 3-4 sorg... dn cicit lk ada 9 org.. kami ada buat group watsap dn one day sorg dr kami suggest buat family gathering... plan nk wt family gathering sgtla lama.. mcm jd mcm xjd je... at first plan nk buat kt a famosa sewa bungalow kt sana... tp i ckp kalo jauh2 i xdpt g.. sejak dok trg ni rs nk g mana2 pun semua jauh huhuhu... lgpun kena pkir atuk i yg dh tua tu n pakcik i sorg lg yg xde transport nk g sana.. pastu someone suggest kt trg jela.. and last skali we all plan nk buat kt cherating...

Ok bila plan cherating makanye org yg dkt2 ni kenala g survey.. plan after raya.. mmm raya mmg byk nk pakai duit.. so ada yg ckp xmau tmpt mahal2 yela tkt xde budget... ok we don't have any fund pun nk buat family day ni.. so semua kena la kongsi2 utk buat majlis ni.. so i pun terlibat survey dr yg murah smpai yg mahal.. mujurla my auntie ni sgtla semangat.. dia lak PR sgt bagus.. yela tukang bg ceramah kt bank negara.. pandai lk dia bargain2 harga hotel tu.. at first we plan nk buat kt holiday villa.. my auntie dpt good pricr utk room dn mkn.. tp sbb marketing tu buat hal dgn my autie so cancel holiday villa.. at last kami buat kt suria cherating beach resort je..

Tetiba last minit plan nk buat tshirt lk.. so my cousin kt gombak semngat nk tempahkan tshirt... dia tempah area bt cave tu je sbb jimat duit postage.. org yg dia tempah pun service tip top.. kejap je dh siap..
Ni design lengan pendek.. rm11 perpc

Ni lak lengan panjang rm14 perpc

Back to hotel lak... kami tempah 3 types of room... satu bilik bawah sekali yg ngadap pool.. panggil terrace seaview.. rate dia rm190.. pastu deluxe room tingkat atas rm180 dn last sekali kami book suria suite rm250.. suria suite ni besar sikit.. so mana yg xde budget tu share ramai2 dok suria suite... 

My job lk.. design pamplet utk majlis tu.. huhuhu dhla i bkn designer pastu xkreatif lk... so cincai jela i buat huhuhu.... i terpilih sbb kt rumah ktorg je ada printer.. haha boleh gitu...


Ni gmbr muka dpn... leh x snap je gmbr dlm laptop hehehe.... 

Ok ni intro dl je utk family day ni... nnt kt cite details lps ni.... 


Thursday, October 9, 2014

Finally we move....

Salam..

Lama x update blog... bukan ada yg follow pun..hehehe.. xdela saje je suka2 update cite kt sini kan...

Ok finally kami dh pindah dlm kelam kelibut... dh wt annoucement pun kt fb yg officially i xduduk kt Binjai lg.. which is rumah sewa...kt blanje gmbr depan rumah jela... sbb dlm rumah xcantik.. xde deko2 cantik segan nk share kt sini huhuhu.. even xde org nk tgk tp segan gak...

Rumah kami lum ada CF.. wuaaaa sadis kn.. malas nk cite hal ni.. dlm proses nk apply.. tp tula adala kisah disebalik nye kenapa br nk apply.. sbbkn umah atas tanah sendiri dgn risiko sendiri pindah jela.. sbb xkuasa byr sewa lg loan bank lg... kami lum buat house warming pun lg... kot2 ada org kuantan or kemaman yg rs kecik ati mcm xjemput je house warming kn... sbb pindah ari tu pun kelam kabut.. kebetulan satu family kena sakit mata.. mc seminggu tu kami ambil peluang utk pindah.. lps pindah i g Miri.. then now en hubby lak ke Bintulu... so nk kemas umah pun lum sempat..

Even buat rumah sendiri actually ada gak xpuas ati... xseperti yg diidamkan pun...tu yg malu share gmbr dlm rumah... tp bersyukur gakla akhirnye dpt duduk rumah sendiri... neighbour2 lak kalo dulu mostly chinese sekrg all malay family.. seblh kanan umah i hutan.. malam2 byk babi hutan.. huhuhu... tu plak yg dicitenye...

House warming tunggu en hubby balik dr Bintulu la...  kalo ada masa nnt kt cite2 lg psl hal rumah dn cite2 lain yg tertunggak... anyway thn ni bkn je pindah rumah baru.. tp opis baru juge....

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014