Sunday, November 18, 2012

Progress umah kami...

Salam..

Weekend ari tu..kami dh berjaya settlekan pelan umah..ops lum settle lg sebnrnye cuma dh dpt kata sepakat pelan camne kami nk..

simple je pelan umah kami.. mcm umah teres aku tgk pun ada..hehehe.. maklumla budget pun ciput dn tanah pun xbesar mana.. pelan tu dibuat mengikut plan ktorg in the future gk..in case ktorg nk tmbh bilik lg ke, nk besarkan dapur ke, if the future we all nk wt 2 tingkat ke or at least setingkat setgh dh ada space nk ltk tangga ke... hehehe.. ada gk future plan tu.. bilik2 kt umah tu pun dibuat mengikut plan ktorg nk letak perabut camne..cthnye blk tdo nk ltk wardrobe kt mana..dapur nk pasang kabinet ke nk ltk meja mkn besar mana nye..nk ltk mesin basuh kt mana..act pelukis pelan tu bg kami 2 option..but bila tgk 2 pelan tu aku gabungkan option 1 dn option 2 utk menjadikan dia lbh menarik..mostly bahagian dapur dn blk tdola yg diubah..sbb kt living hall dn familiy area tu xde choice lain dh aku rasa....disbbkan xde soft copy so xleh nk letak kt sini...

Act nk buat pelan umah ni xdela sesimple yg disangkakan.. yela byk factor nk kena pkir...yg plg utama budget dn keluasan tanah..every one ada dream house masing2 tp kalo budget dn tanah ciput je kenala berdasarkan kemampuan kan.. mcm ktorg tanah memanjang nk xnk design umah pun dh mcm rumah teres dh...

nk buat pelan umah memula diorg akan reka pelan tapak dl..which yg ktorg nye hampir siap..cuma nk tukar camne yg aku nk pastu dia akan emel blk.. dn lps aku confirm kan dia akan completekan pelan yg betul2 nye la..which is ada pandangan atas, sisi, dpn bla bla bla... kalo nk puas ati leh suh diorg wt 3D tp aku rasa aku nye xperlula sbb quite straight forward je..kos buat 3D mahal gk..main ratus gk...sbb tu la kena pkir byk kali..

bila dh siap pelan semua skali brla leh submit ke MPK utk mintak kelulusan...MPK dh lulus brla umah kami leh dibina..opsss belum lg sbb kami perlu la g mintak loan dgn bank dl.. seblm mintak loan kena discuss dgn contractor dl..sebm discuss kena cr contractor yg betul2 dipercayai dn kemas hasil kerjanya tp harga berpatutan...

jauh lg perjalanan..so progress umah kami leh dikatakan 1% jela..pelan tapak yg hampir 90% siap..

2 comments:

SureenA said...

waaa.. bestla nanti leh masuk rumah baru.. ehehhe.. bila aku dah balik for good nanti leh la singgah minum2 kat rumah ko.. ;) all the best..

Lily@MamaZaraZareef said...

bestnye dpt pengalaman wat rumah sndiri dari mula smpai akhir..siap boleh design ikut suka kan..aku harap beli umah teres siap jekla..x de tanah nk bina umah..wuwuwuw..nway, tapak umah ni pon kat kemaman gak ker?

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014