Wednesday, June 8, 2011

Rakyat didahulukan...

Salam...

Semalam ralit membuat kerja..waaa rajin kn...sampai xsedar masa telah melebihi jam 5ptg....biasa belum pun 5ptg dh get ready dlm keta mcm pelumba kereta di starting point utk berlumba..tp semlm ntah kenapa terrajinla plak...bkn sengaja rajin pun.tp gara2 emel dr boss singapore yg mintak mcm2 lak time dkt2 nk blk..

Settle keja dh kol 5.10..dh terlebih kol 5 tu alang2 blk la lambat terus...bkn ape mls nk menyesakkan diri kt jambatan bukit kuang yg mengikut kebiasaanya ni peak hour utk dia mengumpulkan dn menyumbatkan keta2 yg nk blk ke umah...kol 6.10 aku pun blk..fuyyo sejam dok opis tu...ntah wt ape ntah..dgn harapan tinggi jalan dh clear tetapi sgt2 la kecewa sbb makin terukdari biasa adala....pd mulanya stress la gak tp memikirkan anak dlm perut ni cuba la bersabar dgn tahap kesabaran yg sgt tinggi skali...dhla minyak pun nyawa2 ikan je...

Berkat kesabaran aku tu sampai gkla kt tempat yg plg peak...iaitu simpang dr KSB menuju jalan besar bertembung dn berebut2 nk masuk jambatan bkt kuang yg mana dr 2 lane ke 1 lane... lantakla korg leh imagine ke x kan...di tambah pula dgn construction yg sedang hebat dijalankan nk buat 2 lane dr 1 lane sebab kerajaan yg sgt peka dgn nasib kami yg stress pulang keja dgn keadaan jem..bayangkanla betapa sesaknye jalan tu...silap2 leh tergesel keta sbb berebut2 keta ni..yela kalo x berani mmg berjanggutla tunggu nk lps...


gambar yg x berapa nk clear nk tunjukkan jalan yg tgh dibina....diambil pd waktu yg lain..so korg xnmpkla jalan tu sesak...

Dalam hepi nk melepasi jalan yg plg peak ni tetiba terdgrla bunyi siren...ambulans ke?? ish dhla jalan tgh sesak nk ke tepi pun susah ni..time nila ambulans nk lalu...toleh2 belakang bkn ambulans tapi sekump polis yg sedang mengiringi org besar kerajaan kot (sbb dia pakai keta perdana)...argh lantakla polis dgn org besar je bkn emergency pun...aku pun agakla mls nk ke tepi..yela kt penat2 beratur hampir setgh jam tetiba diorg sedap je nk memotong....nmpk sgt xhormat aku ni..tp rupa2 nya bkn aku je kebyakan keta mls nk ke tepi..bkn dengki tp yela kt dhla pnt keja, kena beratur lama2 tetiba nk suh ke tepi..kalo emergency org dlm ambulans ke umah nk terbakar maybe ktorg akan cuba sedaya upaya gakla kot ke tepi....

Dulu pernah terdengar kalau kt x bagi jalan pd ambulans dn bomba leh kena denda..kalo polis pun sama ke?? menjerit2 polis tu suh ktorg ke tepi tp semua degil huhuhu..lgpun bkn ada jalan pun..nk suh terjun jambatan ke..napela diaorg ni xleh nk join mcm rakyat bersusah2 di jalan raya..dan patut dia considerla keadaan jalan tu camne kan...dhla keta rapat2..silap2 kalo ke tepi leh berlanggar keta...jdla mcm ktorg ni bersusah..brla dpt menyelami jiwa rakyat..lgpun kata rakyat didahulukan..lg2 bg insan yg mengandung mcm aku ni kan....tp ni xde pun...lps je jambatan yg satu lane tu jalan dh jd 2 lane blk...ha masa tu aku br ke tepi...korg nk lalu lalula..akhirnya aku slamat smpai ke umah gk setlh hampir 45 min gkla atas jalan...compare hy 15 min kalo jalan xjem...

Entry ni bkn berunsur politik pun tp just nk meluahkan kekecewaan dn kepenatan semalam....

2 comments:

faiez said...

ei mmg menyampah beb...ambulans je leh consider..tu pun kekdg dorg sengaja buat bunyi tp xde pape emergency pun.....

KEDAI ONLINE_AWEKN9 said...

mmg betul..kata rakyat didahuukan..kadang kiter dengan bersesak kat jalan bila lalu org besar kiter lak ke tepi sedangkan kiter pun bayar cukai jalan ...kadang hubby selalu merungut..

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014