Friday, April 8, 2011

Malaysia Hospitality....

Salam dn selamat mlm....waktu jam 8.30pm...flight ke Kuantan jam 10.10pm....td landing dr Labuan pkl 7.45pm...mati akal japla nk wt ape kt klia yg xbrape best ni huhuhu...maybe dh slalu dtg klia (bunyi mcm berlagakla plak) bosan dh nk jln2 kt sini...bkn ada ape2 pun...maybe kt international nye bahagian tu bykla kedai2 menarik....ni kt domestik ni alahai ape je yg ada....

mmmm act bkn nk cite psl KLIA ni...nk cite psl peristiwa dlm flight td..masa tgh bosan2 tgh dok dlm flight nmpkla satu kejadian yg agak menarik...menarik ke mmmm korg sendiri la yg tafsir ek..berbalik kt cite td...

begini kisahnya...dlm flight td aku nmpk la ada satu pakcik nie berusaha menolong wife die bgn dr seat dia sbb wife die nk ke toilet..wife die agak uzur..bgn kena papah dn dipimpin...oleh krn wife die dok tepi tingkap so agak susah la pakcik ni nk tlg transfer wife die dari satu seat ke seat yg lain smpai leh kluar...lama la gak...kebtln adala pramugari ni tgh tolak troli makanan sbb dh time nk menjamu penumpang makanan...then aku igt pramugari ni nakla tlg pakcik ni yg agak dh uzur jugak bantu wife die....tp pramugari ni siap ckp jap ye pakcik biar troli jln dl....then dgn slambenye pramugari ni pun pergi dr situ....

then ada la satu perempuan yg dok di barisan yg sama dgn pakcik ni..die dok ujung skali tepi kaki lima tu...oleh kerana pakcik dn makcik nie nk bgn die pun ikut bgn dn berdiri tepi kerusi hy memerhatikan pakcik nie bersusah payah tlg wife die...agak lamala...aku rasa adala lebih 5 minit pakcik ni masih x berjaya bwk klua wife die...last skali korg tau sape yg tlg.....2 org pakcik yg agak dh berumur...cina lak tu...die yg tlg ramai2 angkat makcik ni dn pimpin makcik nie ke toilet...diorg la gak yg bwk blk makcik ni blk ke tmpt duduk dia dgn selamatnye..

ape yg boleh dipelajari dr kisah di atas:-
1) Sibuk iklan sana sini malaysia airlines = malaysia hospitality...tp nape xde sorg pun krew malaysia airlines yg tlg pakcik dn makcik td??taula diorg kena serve passenger...tp kn ramai pramugari dlm tu...setkt tlg kt selesa kekenyangan je...
2) Bdk pompuan td yg diri lama2 tu pun nape xnk tlg pakcik tu...bkn kena pegang pakcik tu pun...tlg makcik tu bgn...mungkin pakcik tu dh berumur xde tenaga nk angkat bini die kan...
3) Malu kan akhirnya pakcik cina yg xde muhrim nk pegang makcik tu yg tlg diorg...masa pakcik2 cina ni nk papah makcik tu at first muka makcik tu berubah la gk...tp apakan daya diorg je sanggup membantu...
4) Seorg suami yg setia dgn isterinya...nmpk bersungguh pakcik tu menemani isterinya...masa aku tgk kejadian tu aku teringat kan wak yg slalu setia membantu mok...terigtkan mok yg masih terlantar di hospital...tetiba rasa sedih menerpa...

Mmmm tp mesti korg rasa pelik nape aku xtlg diorg kan...sbb aku dok tepi tingkap...tepi aku ada sorg pakcik tgh tido dn bdk remaja tgh dgr walkman...kalo aku sng nk klua InsyaAllah akan kubantu diorg....
Last but not least...jdla rakyat Malaysia yg bertanggungjwb dn bantu membantu xkira siapa...ok nk masuk gate berlepas dh...

2 comments:

faiez said...

hangin plak dgr citer nieh....melampau tul pramugari tueh..cube lelaki kaya suh pape..cpt jerk...pilih bulu

nane n kerry said...

hahaha faiz ye gak kn xterpikir pun kalo lelaki kaya suh...confirm tanpa suh tlg cpt je tlg..aku rs nk wt aduan je kt MH huhuhu

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014