Thursday, March 17, 2011

Jepun dn radiation..

Sekrg kat mana2 berita or blog sibuk dok cite psl gempa dn tsunami di Jepun...dn plg byk diperkatakan psl loji nuklear yang meletup dn ketakutan terkena radiation dr loji nuclear tu...
tp kat sini bukan nak cite pasal radiation tu sbb aku bukanla pakar nk explain psl radiation dn penyebaran..instead aku pun tgh membaca dn mencari bahan psl isu itu utk dikongsikan pada member2 time safety meeting nnt..yela sebg safety officer isu2 ni yg menarik dn ingin diketahui oleh diorg kan..bak kata hubby aku jd safety officer kena creative cr bahan utk pekerja...
Jepun...Alhamdulillah pernah gak 2 kali jejak kan kaki kat negara matahari terbit tu...n tula pertama kali g oversea...dpt gk wt passport percuma time tu..masa g tu musim bunga sekali musim panas skali...kalo x sebab keja dgn kilang jepun jgn harap la dpt g sana..flight tiket pun mau jejak 2k..masa smpai jepun igt lg kena tahan dgn polis jepun...yela masa tu bwk produk dlm kotak sure la polis jepun tahan....mule2 muka serius je..tp bile aku tunjuk surat company..surat emel dr customer sony yg aku sendiri xpaham sbb bahasa jepun terus polis tu welcome aku dgn senyuman yg sgt lebar...
mmg best berada di jepun...suasana nyaman je..yela maklumla musim bunga...country die pun bersih dn kemas je..xmcm mesia yg bersepah2..bkn xbangga dgn mesia cuma ntah setiap kali jln2 di bandar mesti nmpak sampah merata-rata...plg kagum tgk peminta sedekah...masa siang2 lalu dkt ueno tu xnmpak pun peminta sedekah tepi jalan..tp mlm2 nmpk peminta sedekah kt tepi jalan dlm kotak2 yg sgt kemas...kotak tu dijdkan tmpt tidur diorg...peminta sedekah pun kemas apa lg org biasa...n last but not lease masa naik train..kebanyakan org jepun ni dlm train ada 2 benda je diorg buat sama ada main hp (tgk tv or main game) or baca buku...kalo naik lrt kt sini suasana lain..sama ada org kt berborak2, hy memerhatikan keadaan sekeliling dan kdg2 ada gk melakukan aksi2 sumbang ....
dn aku gk sempat naik ketapi terlaju nama shikansen..laju mmg laju tp terasa pun..slh satu sbb xrasa laju sbbb aku tidur dlm train tu..hehehe..penat sbb tu tertidur...syok ketapi mcm dlm flight...xtaula sama x ketapi die dgn ketapi mesia sbb aku xpernah naik pun ketapi mesia...tp sekrg nk ckp shikansen, train biasa pun dh xleh berfungsi gara2 gempa bumi br2 ni...
Sekrg jepun tgh berdepan bencana alam plg teruk...tp aku yakin jepun dpt bangkit semula sbb dl di Hiroshima pun even kena bom diorg mampu jd antara negara termaju di dunia sekrg..
mmm jom lyn gmbr2 yg snap ms kt jepun dl...act byk gmbr tp dlm laptop dl yg telah dicuri...ni je gmbr yg tinggal jd kenangan...
 gmbr snap dr flight..xtaula pulau ape ni..tenggelam x pulau ni ari tu?
 br je landing kt narita pkl 7.40pg waktu mesia...muka xmandi...tepi tula kotak penyebab kena tahan dek polis jepun

 depan sony entertainment..best dlm dia ada psp, ps2 segala ps yg leh main dgn percuma..tp syg semua bahasa jepun...
 niela kwn2 jepun kt HQ...rasa diorg ni selamat je sbb diorg dok tokyo...
 semua air ni 100yen...besamaan rm3 lbh...rasanya la...
makanan2 jual kat jepun..mesti sekrg diorg tgh kekurangan makanan kan....

Seblm berenti dl harap sgt dpt g jepun skali lg time musim sejuk...tp hajat x kesampaian...dn Alhamdulillah sepanjang 2 trip g sana x merasa gempa2 bumi ni...bak kata slamat pegi dn slamat kembali la...Even aku pernah rasa ati dn benci org Jepun satu ketika dulu tp aku masih ada sifat kemanusian dn bersimpati dgn nasib diorg....chaiyok2 gambate org2 jepun di sana...

4 comments:

faiez said...

kagum..dpt jugak kan g negara yg sgt expensive...berbaloi

nane n kerry said...

dpt g secara percuma plus dpt elaun lg...tp tula nk g lg bile ntah...

siti ketty sidek said...

kak farhana g la berbulan madu kat jepun selepas bencana alam pulih la,kalau nak wat amal jariah g time nie.......hihhhihihiihi

nane n kerry said...

siti nak sponsor sy g berbln madu ke hehehe..

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014