Tuesday, November 11, 2014

Pengasuh, Taska, WAHM..

Salam....

Mmmm sekrg byk kes pengasuh dn taska dera budak... siap kena ikat la.. paksa makan ubat la... pukul budakla... mcm2 kes.. me as a mother mestila rs kerisauan melanda kn bila kes2 camni berlaku...

Anak2 i wt masa ni Alhamdulillahla belum nmpk unsur2 penderaan kt rumah pengasuh dn taska... nuh plg ramai pengasuh since baby... bertukar2. Paling lama dgn arwah umi dia kt binjai... ye dh xde dh umi dia... sedih lk bila dengar berita... umi jaga Nuh since dia 7 bln sejak umi terdahulu xmo jaga sbb Nuh asyik nangis je... pastu smpai umur Nuh 2 thn lbh... masa akhir2 nk antar rumah dia Nuh ari2 meraung xnk turun... nape kami tukar pengasuh sbb umi dia sakit mcm kena buatan org.. xigt org xigt ape2.. pastu kurus je xmkn.. mmmm siap ada org ckp nuh meraung2 sbb dia 'nampak' kot huhuhuhu...br je dpt berita umi diorg dh xde.. sedih pun ada sbb umi diorg baik sgt orgnye....

Pastu kami tukar pengasuh kt area rumah sekrg.. ms nk tukar tu jenuh gk cr.. g interview sorg2.. last2 pilih ibu dia.. tu pun xlama.. ibu xsanggup jaga dua hero ni... huhuhu.... so kami buat keputusan antar taska je..

So sekrg nuh dn luth dua2 dok taska.. ada yg ty xtakut ke antar taska??? Mmm dgn kes2 yg berleluasa sekrg... mmm ms decide nk pilih taska tu kami g gk survey.. first tgk kt web jkm senarai taska2 yg berdaftar kt kemaman ni... pastu kol la taska2 tu ty bdk2 dia jaga brp ramai, harga, bla bla.. semua ah ty...pastu g taska lak survey keadaan.. g la masa tghari je ms diorg wt aktivit so bolehla tgk ape aktivit diorg buat... pastu seblm antar i g skali lg utk byr yuran.. so leh tgk time ptg lk diorg buat ape.. so agak berpuas ati la..

After antar taska.. both hero2 tu sgt la suka.. until now.. dh 4 bln antar xde la kesukaran nk antar diorg... diorg ok je.. suka g taska.. pagi2 kejut je ckp nk g sek laju je diorg bangun... taska ada bg buku aktiviti harian.. so tau la diorg mandi brp kali, tukar pampers brp kali, aktiviti ape.. kalo rs xpuas ati leh ty cikgu2 diorg... biasa aktiviti diorg pg je.. dr tghari smpai ptg diorg aktiviti bebas je...

Progress diorg lps antar taska.. mcm nuh dh pandai abc, 123... nuh kan mcm lmbt skit ckp n now dh petah ckp sikit.. luth pun kalo org ckp 123 mulala nk kluarkan jari2 nye...

For me antar taska dn pengasuh ada pro n kontra nye.. yela xleh nk expect 100% perfect.. kalo nk perfect sila jaga anak sendiri kn... yg penting kena rajin survey, rajin buat spot check... for me kalo anak2 hepi masa nk g tu diorg nk je g rs xde prob... blk taska ke blk pengasuh slalu je ty mcm2 kt Nuh dn suruh dia bercerita ape aktiviti dia.. so far Alhamdulillah penjaga2 hero2 ni semua baik2... i tau hero2 kami tu mmg agak lincah, dn sgt2la aktif.. kalo x xkn ibu leh xsanggupkn.. doa dn tawakal jela ms hantar tu...

Nk jd WAHM.. mmm ntahla.. mcm xreti lak keja smbil jd housewife.. kalo dh dok rumah tu mmg bz xsempaf nk tgk benda lain... hahaha i je kot camni...  

Jd doakan anak2 kt semua sentiasa dalam perlindungan Nya ye...


2 comments:

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014