Sunday, June 21, 2015

Ramadhan ke 4

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dh Ramadhan ke 4... tengok calendar wow nk masuk minggu akhir June dh.. minggu ni dh gaji dh..

Ok bln Ramadhan ni company I blk kol 4.30.. katanye sbb lunch dia bg rehat setgh jam.. huhuhu..tp en hubby blk kol 4.. bersyukur la dok kt Kemaman je bkn kt tengah Bandar sana.. xperlu lalu jem sgt.. ada la jem sikit2 sbb traffic light.. tp satu tu jela.. so kol 5 or plg lmbt 5.15 la leh smpai umah dh... untung x untung x hehehe... tp tetap frust xdpt blk kol 4 huhuhu... sebnrnye xde alasan pun xleh masak kan untk berbuka.. ok ada alasan mak buyung xlarat nk masak hahaha... tp mmg first day tu flat gile la.. siap kluar blk masa berbuka.. sahur pun sama.. so tu adalah alasan utk suruh en hubby beli je lauk pauk kt mana2 la...ramai je yg jual tinggal sedap xsedap je or basi xbasi je..hahaha lehla plak kan..

Semlm sabtu xkeja br la berazam nk gagah kan diri memasak.. so dapur mmg lama xberasap.. mcmla bini ni alahan sgt kn.. so mmg xde ape2 bahan2 mentah.. kol 12 tgh hari tu leh g shopping beli brg dapur.. lum gaji xleh la nk shopping beriye2 huhuhu... bdk2 dua org tu leh plak ngamuk2 nk air la nk yugort la nk coklat la.. puasa ok.. time blk tu Qayyum leh plak slurppp minum air yg sejuk tu di tgh2 panas jem plak Bandar kemaman.. siap offer mama dn ayah lg.. bkn offer tp paksa tu.. ckp "dap ma dap ma".. hahaha dugaan kn tu... igt nk jln2 cr barang lain at last blk je rumah sbb nk simpan tenaga memasak ye la tu kn....

ok jd ramdhan ke 3 br I main masak2 kt dapur.. masak sambal sotong je pun... dn sambal goreng.. sambal goreng ni mcm2 versi.. I masak versi family mak I la.. sambal goreng ni org jawa la gelemernya kan... eh entah yg pasti en hubby xpernah mkn seblm2 ni dn dia suka sgt makan..
Rupe my sambal goreng... mmm mcm xmenarik.. senang je masak ni.. memula goreng kentang, tauhu, tempe bg garing..seblm tu semua potong dadu... act dlm tu sukati korg la nk letak ape.. tp ni ape I letak la..lps tu ketepikan.. then tumis lada sikit.. pastu masukkan sumber haiwan.. hahaha sambal goreng ni I letak paru.. kalau paru xde biasa letak hati or pedal ayam je.. kali ni en hubby request letak paru.. semangat dia beli 1 kilo paru kt pasar.. gunanye sikit je.. sudahnye minggu ni kena lauk paru jela.. ok lps letak paru campak lak bahan2 yg digoreng td... letak cili potong.. ikutla nk cili padi ke cili biasa.. pastu ltk sohoon pastu letak kicap.. goreng siap la...letakla garam sikit kalau tak tawar...

Sambal goreng ni dl mama slalu bekalkan bwk blk asrama.. ala2 sambal tumis yg digoreng garing tu... ketahanan dia I xpasti lak sbb ktorg suka mkn ratah gitu pun sedap even masak byk kejap je abis...

ok cite psl sambal goreng lak.. semlm ada beli ikan sikit.. jdnye ari ni rs nk masak singgang lak plak.. masak singgang pun senang je.. semudah abc.. hahaha ye la tu..

ok dh dh la tu cite psl mknan.. Alhamdulillah keadaan mak buyung ni ok sikit lps 4 ramadhan.. mcm la first time puasa time ngandung kn.. dh byk kali pun tp kali ni rs lain mcm sikit huhuhu.... dn 4 ramadhan ni dh achieve target one day one juzuk... wt masa ni masih in track la... mintak2 konsisten la smpai ujung ramadhan or selama2nye hehehe..

selamat berbuka puasa semua...

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014