HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>

Tuesday, January 1, 2013

2013---Yeaaa sy dh besar

Salam...

ramai slalu share progress anak tiap2 bln..mama Nuh mls sikit..huhuhu leh x? xpela summary perkembangan Nuh di ujung thn nii..bkn la perkembangan sgt but more to aksi si Nuh ni...

 Dah pandai nk pakai spec...nmpk je spec cuba nk pakai..kalo x berjaya g rujuk kt mama dn ayah camne nk pakai...
 Suka sgt tgk lagu sahabat selamanye upin ipin.... kalo ngadap mata xberkelip....selain lagu tu lagu superstar n lagu2 yg rancak2 sikit..ishhh mama plan nk suh dgr lagu nasyid la plak...
 Pantang nampak penyapu...dh tau apa function nye..mula la nk menyapu satu umah..nmpk mcm rajin je anak mama ni...tp kotor sbnrnye main penyapu ni..
 Suka menconteng dh... tp nasib xmenconteng kt dinding umah...good boy..hope berterusan la sbb umah tu bkn umah mama... tgk gmbr ni mcm tgh menulis smbil membaca kan...
 mmm lum lg suka tiru gaya org solat..but he already know kopiah dn sejadah..time ni dia tau ayah dia nk solat...cpt2 amek sejadah tu...pandai lak kopiah letak atas kepala..tp sejadah tu dia x reti nk bentang lk...
Suka main bkn2 sekrg... permainan dia xlayan mana pun..seee nk masuk dlm beg lak..konon2 kreatifla anak mama ni...

dh besar dh Nuh Iman..dh ready ke nk jd abg long...rasa xpuas lg manjakan dia hehehe...ntah2 dia pun xpuas lg bermanje... tp dia xjeles pun kalo mama or ayah pegang baby or anak org..dia wt xtau je... and dia mcm tau je dlm perut mama ada baby...kalo mama tunjuk perut kt dia bkn main suka lagi... siap pegang2...now suka cium2 dn sometimes ckp bahasa dia.. dn adik kt dlm bkn main lg respon...best kan.. Nuh br sethn lebih we expect dia xdela reti sgt tp dia mcm memahami je dia akan ada adik.. oh ye dia sgt2 la manja dgn ayah..kalo dia poo poo dia akan cpt2 cr ayah ajak g blk air.. xcr mama pun.. pandai dia..hahahaha... ari tu ayah dia xde nasib baik mama terbau something yg xbest.. bkn nk bgtau mama..dia simpan je.. 

Still an active boy...abaikan jela umah bersepah tu... tunggu dia tdo br leh kemas...budak aktif rumah xleh berhias sgt...mmm sila buang presepsi itu..umah kami ada je brg2 kaca, perhiasan, bunga... mmg at first Nuh akan kacau benda2 tu sume..but kena sabar la... jgn alih brg2 tu sume.. kena bgtau byk kali jgn ambil jgn sentuh...at last diorg akan tau benda2 tu sume xleh buat main..opsss people said jgn guna perkataan "Jangan" tu...but its work gk la dgn Nuh..coz kdg2 xreti gak nk guna bahasa ape utk dia hehehe... umah bersepah dgn mainan dia jela..keta, bola, buku...atau brg2 yg mama atau ayah xpernah marah or larang pun utk bermain mcm kain baju, surat kabar huhuhu...

Sometime semua excited nk ajar anak2 supaya pndai ABC, pandai mengira 123 dn pandai berkata2... kalo g mana2 mesti org akan tanya anak dh pandai ape..sometime like me ada ramai sedara mara yg sebaya Nuh...mereka suka compare...ckp si anu dh pandai ckp ni..dh pandai tu dh pandai ni...Iman dh pandai ape? yesss kami tunjuk gak Nuh ABC, 123 or ckp perkataan mcm ni mata, idung etc tp xdela menekankan sgt pun..dia xdpt lg pun xpe..let it be.. ada gak yg speaking to anak2.. introduce english in early stage...tp kami ckp bahasa melayu je..sometime je bila mama naik angin mama speaking kn Nuh..hehehe... for us umur2 Nuh biarla dia explore sume benda dl..bgla dia bermain puas2..jgn stress2 sgt nk anak cpt pandai sesuatu..jgn stress bila anak org lg pandai dr anak kt.. lg2 umur setkt 1-2 ni...kdg2 tanpa dipaksa dn disedari Nuh leh melakukan benda2 yg kt sendiri xsangka..like all above photo..kami xpernah ajar pun dia.. mungkin from his observation n exploration sendiri kot..yg penting tunjukkan sikap yg baik kt dia and kalo nk ajar make it fun..byk website dn blog yg leh dijdkan cth learning in a fun way...

Pejam celik jap je Nuh dh besar..walaupun Nuh dh dpt adik nnt Nuh tetap menjadi kesayangan kami... kesayangan famili mama dn ayah...sbb cucu sulung kn hehehe... Putera mahkota belah famili ayah... kalo keluarga diraja bakal jd sultan tu hehehe... we will try our best utk mendidik Nuh jd anak yg soleh, abg yg bertanggungjawab dan insan yang baik dunia dan akhirat... Sbb Nuh kan amanat dr Allah utk kami...

1 comment:

~ NANA ~ said...

nuh nmpk bijak :)
i pon takde nk push farish sgt pasal early education ni..bkn taknak anak cerdik tp mcm u kata la, biar dia explore sendiri..kita guide je kn? :)