Sunday, December 22, 2013

Cerita banjir- Finally....



Intro di atas... Gambar banjir yang diambil dari udara.. Ada org watsap kami... Ok.. baru berkesempatan nak mengarang cite banjir di Kemaman.. Before this busy kemas rumah.. busy dgn audit... minggu ni br free sikit.. Pengalaman kami yang tidak dapat dilupakan sampai bila2...

2 Dec 2013 - Hujan turun sangat lebat sekali... dah beberapa hari hujan xberhenti.. tapi ari ni yg paling lebat sekali... masa ni banjir kilat kt area gong limau, jabor kubur.. air parit melimpah masuk ke rumah.. masa ni ramai yang balik awal sbb nk siap berkemas takut banjir di kawasan mereka.. yela sampai KSB pun naik air.. tapi kt KSB tu kejap je naik.. petang tu dh surut semula...


Gambar kt KSB fasa 2.. Amek dari opis en suami...

 3 Dec 2013 -  Hujan masih xberhenti.. kami dengar kat air putih dah tenggelam.. biasa la di sana.. tiap2 tahun pasti banjir... Jalan kt jambatan bukit kuang jem yg luar biasa.. yela dh baik2 jambatan siap dia g korek lak.. masa ni nasib baik en hubby yg bwk keta.. so kami amek keputusan lalu ikut Ibok.. tp Ibok pun naik air.. patah balik lalu kat jambatan yg jem gilos.. dekat 2 jam br sampai opis...

Masa balik.. hujan masih xberhenti... kami masih relax jela.. mmm paling kurang pun jalan ke bandar xleh lalu.. rumah kami biasanye air mana naik.. waaaa yakin gitu.. jalan kt jambatan keta api lps pasir minal tu air dh memasuki jalan.. masa blik tu jalan dh agak jem dh..

Malam tu mmbr kt bkt mentok watsap ckp air dh masuk umah dia.. kami masih relax2 kat umah.. menunggu ari esok camne..

4 Dec 2013- En hubby bangun2 msg mmbr2 tanya jalan ke bandar dr Binjai boleh lalu x? semua org ckp jalan dah naik air.. mmm jawabnye cuti la kami ari ni.. tetiba jiran sebelah panggil cakap air kt blkg umah kami dh naik.. waaaaa umah kami dh nak naik air ke?? so kelam kabut siapkan anak2.. siapkan botol susu, baju, sumbat dlm keta... kami dgn yakin igt air xdela naik teruk.. setakat lalu je kt umah kami..

Bila keluar dr rumah xde hala tuju.. nk ke bandar xboleh.. mm nak g mana ni?? last2 antar luth dn nuh ke umah pengasuh dia.. kami leh plak g breakfast dl.. ingat2 blk gila relax kan kami.. maklumla xde pengalaman banjir... dok berwatsap dgn mmbr2 opis.. last2 ckp kt hubby jom blk kemas rumah apa yang patut....

Rasanya br sejam tinggal rumah.. (waaaa pkir2 blk sejam tu leh buat macam2 huhuhu).. sampai je rumah air dh penuh atas jalan raya... keta masih boleh masuk.. jadi kami masuk rumah kemas apa yg patut.. segala yg atas lantai semua kami bawak naik... tp rumah kami xde tmpt tinggi.. almari pun ada satu dua je.. argh.. penuhkan atas katil je.. atas meja makan.. atas kerusi.. yg penting barang2 budak2 ni dl.. kami sumbat keta semua baju2 Nuh dh Luth....

 

Ni air kt rumah kami masa kami balik... air dh separuh tayar dh... lepas kemas2 kami terus bwk klua keta.. takut keta xboleh bawak kluar...

Then kami harung air lg utk kemas lagi apa yang patut.. cari batu bata utk bwk naik mesin basuh dn peti.... kudrat hanya ku dn en suami.. mmm jd kami berdua je bwk peti dn mesin basuh ke tempat tinggi dn angkat lagi utk letak batu bata bawh dia... kami jumpe sikit je batu bata jd each mesin dn peti hanya dpt naik 3 batu je...

Oleh kerana rumah kami macam naik sedikit dr jalan raya jadi air lambat masuk dlm rumah.. masa mengharung keluar air dh paras betis aku.. tapi rumah belum lg masuk air... air tu sgt laju.. pastu dr rumah nak kluar agak jauh la... mcm air sungai sejuk je.. sambil berpayung lg...

Lps kemas2 tu dh tghari.. xtau nak buat ape...jadi kami tunggu je kt tepi simpang rumah.. oh ye masa ni electricity dh kena cut dh... br igt dlm rumah ada lilin.. suruh en hubby blk rumah amek lilin.. sbb ku xkuasa mengharung air.. en suami ckp dia dpt la 2 kotak lilin...

Lps tu igt nk g beli barang.. kelaparan.. jd g samamaju.dh tutup.. g kedai dlm kampung beli la roti, air yg ada... pastu g petronas.. petronas pun tutup.. sbb xde api.. nasib semlm dh isi minyak full.. last2 xtau buat ape maka g je jalan besar menuju ke bandar.. tgk air la konon2.. masa ni dh ramai dok "tgk air"..xtau ape yg ditgkkan.. masa ni nmpk ramai bot2 smpai dgn mangsa2 banjir yg diselamatkan.. i'm wondering mana bomba, mana jpa, mana jabatan2 terbabit.. ada org tanya kami kat mana pusat pemindahan.. kami bgtau je sek rendah tepi jalan.. mmmm rupe2nye sek tu xde dlm senarai pun..

Ptg tu amek bdk2.. g rumah pakcik hubby kat alam perdana.. igt nk menumpang rumah dia.. tgh makan2 tetiba org ckp suh siap2 takut air naik... mmm en hubby ckp mari blk rumah pengasuh bdk2 je.. menumpang rumah dia.. maka dgn muka xmalu g rumah pengasuh dia.. malam tu pengasuh ckp bekalan air dh terputus.. line tepon jgn ckpla mmg dh xde dh..

5 Dec 2013 - Kami bangun pagi2..xtau nk buat ape..kt rumah org lak tu.. suruh en suami beli breakfast.. nasib ada org jual lg.. lps breakfast g rumah kami... tgk byk tmpt dh naik air.. nk masuk kawasan rumah mmg xboleh sbb air dh naik paras dada kt jalan raya tu.. ramai gk org dok kumpul situ.. rupa nye nk pukat ikan.. mmm takde ape la boleh buat.. last2 g semula ke jalan besar....


xde ape yg kami dpt kt jalan besar.. bot pun byk dh tersadai sbb dh xde minyak.. dok termenung je masing2 tengok air.. xtau ape yg nk diharapkan...

petang tu kami kembali ke rumah.. rasa air dh surut sikit... en suami ckp xpe biar dia mengharung.. kali ni bwk Nuh skali.. saje bwk dia tgk air.. Nuh bial tgk air dia igt mcm g water park.. lagi2 bila ramai la plak org dtg kt kawasan tu semata2 nk main air..huhuhu sabo jela.. yela sbb dlm kampung tu hanya kawasan kami je yg tenggelam...



tengok ramai org dok main air.. at first nuh behave ikut cakap mama main tepi2 air je.. pastu dia tgk org2 ni semua g tempat dalam.. dia pun nk ikut sama...

ni air dh surut.. air nampak keruh je kan.. compare dgn masa memula dia naik.. en hubby blk rumah sorg2..tgk keadaan rumah.. dia ckp tenggelam paras lutut dia.. peti dn mesin basuh tenggelam gak sikit.. pastu dia bukak peti sejuk kami amek segala bekalan yg boleh di makan lagi... air dlm rumah belum surut katanye.. ada la kt peha dia lg..

Malam tu lilin dh abis.. kami xtau camne la nk buat.. pakai lampu suluh je.. then suami pengasuh ckp dia buat pelita sendiri je.. pakai kapas jd sumbu dn letak minyak masak dlm mangkuk.. jd la jugak pelita nye.. air yg ditadah pun xde.. air susu bdk2 ni pakai air mineral je.. mujur ada perigi kt jiran sebelah.. en suami g amek air kt perigi.. pastu nuh dn luth abis naik bintat2 sbb air tu kot..

Malam tu luth mengamuk.. nuh pun sama.. panas agaknye.. mmm ujan2 ni pun panas gak ke.. so kami xtdo mana.. gilir2 dok kipaskan diorg.. memula pakai kipas bateri tu pastu abis bateri la plak.. bukak baju diorg br diaorg lena sikit tdo nye...

6 Dec 2013
Pagi2 cr sarapan.. tp xde kedai yg bukak.. mungkin dh kehabisan bahan.. ada la satu kedai tu bukak ramai gila org.. en suami g beli je.. tp xsedap..mmm bersyukur jela kan... air dh start ada pagi tu Alhamdulillah.. xde api xpela asalkan air ada... kami g ke jalan besar lg tgk keadaan.. kdg2 pelik gak ari2 g sana.. xtau la kami nk tgk ape huhuhu.. bkn ape kt sana ada line tepon sikit2.. kt sana gk leh tau perkembangan semasa mulut2 org kg.. kami nmpk bdk sek teknik kt kg kami berjalan kaki keluar.. rupanye bomba dtg selamatkan diorg kluar dr kg tu sbb diorg mmg terputus bekalan makanan, api dn air.. mmm ari ke 3 baru kami nmpk bomba... masa tu ramai gak dok naik bot2 org kg nk ke bandar.. beli bekalan, beli minyak.... dengar jambatan kt bandar pun dh runtuh... bomba hanya selamatkan bdk2 sek je.. org lain bomba xbg naik lg...tp bomba dtg dgn nurse, dn macam2 makanan utk mangsa banjir di sini

mmm lps tu kami blk rumah.. jalan dpn rumah ada air lg... menharung la air ke rumah.. air dlm rumah dh surut... ramai dh start bersihkan rumah sbb air dh ada.. bila kami masuk rumah..mmm geleng kepala jela.. ramai lg teruk dr kami... xtau nak start dr mana sebnrnye.. last2 bersih sikit2 ruang tamu.. berat gak nak angkat satu2 barang2..

en hubby je byk angkat brg..huhuhu...sian gak kt dia.. nasib dia ada kt darat.. kalo dia g offshore mmg ku melalak sorg2.. tp tula Allah maha mengetahui kan.. mana tau kalo en en hubby g offshore rumah kami xbanjir pun...

smpai ke ptg kami basuh rumah.. basuh ruang dpn dgn air banjir dpn jalan je.. pastu satu ari tu hanya ruang tamu dn bilik utama je.. pastu dh letih.. yela nk angkat almari berat2 tu hubby dn aku je.... ptg tu blk rumah bb sitter diorg.. bekalan makanan mmg hampir2 terputus.kami makan ubi kayu je lunch dn ptg.. mlm bb sitter masak jagung, karipap dn makana2 bersisa dr peti rumah kami.. syukurla ada gak makanan.. dn syukur air bersih pun dh ada.. semlm je pun mandi air perigi...

7 Dec 2013..
Sambung kemas rumah lak.. tgh2 kemas ada jiran dtg.. dia ckp jgn bwk turun brg sbb dgr ada 2nd wave.. mmmm tegah kemas gak tetiba ex jiran kami dtg.. dia dok di bandar.. dtg nk tgk rumah di kt kwsan pasir minal tenggelam.. so alang2 mari dtg tgk kami.. dia ckp jalan ke bandar lalu kt mak lagam (jalan belakang) boleh lalu... jadi kami hanya bersihkan lumpur je.. buang brg2 perabut2 yg mmg dh jahanam.. letak tilam kt luar.. kemas2 rumah sikit2 je.. pastu amek luth dn nuh terus lari ke bandar...

kat bandar jalan jem.. maybe sbb ada jalan dh boleh lalu jadi ramai yg nk cr bekalan dn cr apa yg patut.. smpai bandar singgah pasaraya beli bekalan.. pastu g rumah makcik kt gong limau.. kebetulan dia xde dn kunci ada pada kami.. cr gak stesen2 minyak tp kebyakannya dh abis minyak... smpai rumah mackik lega.. segala kemudahan dh ada.. api, air, line tepon, internet.. malam tu dptla tgk berita.. kecewa gk xbyk berita banjir.. hanya cite di pwtc..patutla mmbr2 dn famili dok risaukan kami.. update group watsap, update fb, kol famili2 yg cuba kol kami selama ni.. menyatakan kami semua selamat...

********************************************************************************

itu cerita banjir kami yang xseberapa... syukur hanya hilang sedikit harta benda... mmm mls nk bising2 pasal bantuan banjir.. to be honest mmg hampeh.. biarla hanya kami tahu kebenarannya...bersyukur kami xdela kebuluran sgt sepanjang 3 malam tu.. idup terkurung xleh ke mana2... rasa seksa dn sedih tu kdg2 ada la gak.. ckp kt hubby mcm idup dlm zaman darurat gak la cuma kami ada keta nk ke mana2.. tu pun minyak ada... parabut2 kami abis hancur,. yela perabut zaman sekrg kan..

lps banjir tu kami ada gk round2 area rumah org yg teruk dilanda banjir.. sedih gk tgk.. hampir satu rumah brg musnah..kami amek cuti smpai selasa nk bersih rumah.. syukur ada adik ipar dtg tlg bantu kami.. dptla angkat brg2 yg berat2 tu.. ari rabu dh start keja.. pastu next weeknye br kami tdo dlm rumah kami.. ruang tamu kami kosong sekosong2nye.. sofa xde la buang tp kebanyakan perabut suami letak di blk ke 2 dn 3 sbb bimbang anak2 masih kecil..tkt xbersih mana pun..

rumah baru kami banjir ke x?? ramai yg bertanya..  mmm tahun ni rumah tu x naik air.. mintak2la thn2 dpn pun sama.. sbbnye thn ni tmpt yg xnaik air pun naik air gk...mcm rumah kami yg mmg xpernah2 naik pun selama ni.. buat masa ni rumah kami sekrg masih berantakan.. hanya yg penting2 je ada atas lantai.. we preparing for 2nd wave kalo ada..hopefully dn berdoa sgt xakan berlaku..

Lama harta dikumpul tp sekelip mata Allah tarik dr kita.. hp canggih2 pun tp xleh pakai masa banjir aritu.... keta mahal2 pun xleh diredah masa banjir... rumah2 besar pun sekali air bah lalu boleh tenggelam...tp rata2 kami jumpa redha dgn dugaan ini.. Adala hikmah di sebalik kejadian...menguatkan ukhuwah kt sesama islam dn meningkatkan keimanan dn kepercayaan pada yang Esa... yg pasti ini semua satu pengalaman yg berharga buat kami....

2 comments:

Didie Kamila said...

Mmg sngt byk hikmah, pengajaran dan iktibar dari peristiwa ni..Keep strong..:)

~ NANA ~ said...

pengalaman yg x dpt dilupakan kan? :(

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014