Thursday, July 19, 2012

Ramadhan dtg lagi...

Salam...

Esok insyaAllah semua dh leh sembahyang terawikh...malam ni tgk anak bulan dn malam ni gak pengumuman puasa...dgr pengumuman puasa adakah seexcited dgr pengumuman nk raya??? tp zaman sekrg rasanye due2 pun mcm seexcited dl..mcm ikut je kalendar yg tlh ditetapkan..pdhal kt kena tgk anak bulan dl..

Thn ni thn ke 3 berpuasa sebg sang isteri..hehehe..puasa thn pertama....mcm bujang lg...sbb masing2 jauh diperantauan..hubby lk masa tu sibuk di offshore..smpai raya pertama tu..masa tu aku disahkan ngandung lg..so posa penuh la..apakan daya xde rezeki..bb xde heartbeat dn mmg xde rezekila..thn ke 2 ku tgh sarat ngandungkan Nuh Iman..berdebar gk masa tu tkt terberanak time posa..siap bayar zakat fitrah lg..sdgkan Nuh raya ke 14 br menjengukkan diri ke dunia..dn thn ni..posa ber 3 bersama Nuh..camna la Nuh nnt time kami berbuka..

Kalo zaman dolu2...byk kenangan sebnrnye time Ramadhan...time zaman2 sek dolu2 berbuka posa di dewan makan asrama..masa berbuka puasa la mknan best2 sikit...pastu take turn utk ke bazar ramadhan..zaman junior skali jela leh merasa mknan luar selain dr yg di bawa oleh ibu dn bapa...bila meningkat senior ape lg order jela pd junior2 yg diberi kesempatan pergi ke bazar ramadhan..pastu kami semayang terawikh ramai2 di dewan...smpai ke isya'..masa tu la first time aku blaja semayang terawikh..bkn mama dn papa xajak..aku yg mls nk ikut hehehe..subuh pun kena semayang ramai2 kt dewan..pastu siap ada qiamulail lg...time ptg riadah lk time bc al-quran..kami di bahagikan pd group2 dn setiap group dh bg dh surah al-quran..aku bknla org yg terer sgt bc al-quran tp leh diketegorikan pd yg lancar gkla..so slalu aku la ant ahli yg group yg kena bc lebih sikit muka surat supaya group kami dpt menhgabiskan surah2 yg diamanatkan dlm tempoh Ramadhan tu...oh sungguh terisi masa ku masa di bln Ramadhan dl sepanjang bersekolah di Mozac...thanks pd cikgu2 semua...

Bila masuk UTM..kami lebih 'bebas'...UTM dkt je dgn umah mama...so kalo rs nk mkn sedap 'order' je dgn mama..tp ku bknla kejam kn..slalu beli kt cafe dn slalu gk beli kt bazar ramadhan dlm UTM...bila ada transport kami g bazar ramadhan kt tmn U lak...besar bazar ramadhan tu..best pun best mcm2 ada....terawikh lk...kdg2 kami terawikh kt dewan kolej je..kalo rajin kami ke masjid UTM..tp ada gak kami x g pun terawikh tu..hampeh kan...tadarus quran..sejak masuk U ku cuba abiskan satu al-quran..so mmg akan sentiasa baca la...tp ku xigt sempat x khatam satu quran tu ke x? rasanye xsempat smpai terlajak sehingga ke bln lain dn sometime smpai ke ujung thn...kdg2 berbuka puasa beramai2 kt bndr JB..tmpt peberet kami ialah Plaza Angsana..rs masa tu situ jela tmpt best nk berbuka kt JB...hahaha tetibe igt2 lupe lak ape yg berlaku masa kt UTM...

Bila keja..mcm2 pengalaman berpuasa masa kerja..masa ni la br jumpe insan2 yg septtnye berpuasa tp xpuasa..waaaa tidak...amalan di bln puasa pun makin berkurang..oh tidakkk...masa zaman keja ni la pengalaman berbuka puasa di dalam keta la..pastu bukak posa kt kilangla dn mcm2la...tp best gk berbuka posa masa zaman bujang...kdg2 kami masak tp mostly beli saje kt bazar...masa kt shah alam ada kupon rm2 dn kupon tula wt beli kuih..kadang2 tapau saje lauk dr kantin sbb bazar ramadhan kt sana xsebest mcm kt Tmn U...

Act byk kenangan masa Ramadhan ni..cuma igt2 lupa dn xlarat lk nk taip pnjg2..mm sekrg zaman jd bini dn mak org..mesti lg berubah pengalaman berpuasa tu kan...sesungguhnya Ramadhan tu indah kalo kt hayati dn penuhi dgn aktiviti yg berguna...Harapan Ramadhan kali ni ku dpt dktkan diri pdnya dn moga ibadah kali ni lg baik dr thn lps2...jgn la Nuh Iman dijdkan alasan ye...

Last but not least Salam Ramadhan buat semua....

1 comment:

mizzyN said...

Like this post, menggamit memori.

HIDUP BAHAGIA BERSAMA

Daisypath Anniversary tickers

PUTERA PERTAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

PUTERA KE DUA

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers>
Designed by UMIESUEstudio 2014